Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

26. 09. 2016. 14:51   >>  14:31

IZVJEŠTAJ SZO O CG

Smanjen broj smrtnih slučajeva od raka

Crna Gora se, prema posljednjim objavljenim izvještajima Svjetske zdravstvene oranizacije (SZO), nalazi među vodećim zemljama okruženja u borbi protiv raka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

 

Kako navode, zahvaljujući naporima crnogorskog zdravstvenog sistema evidentan je pad mortaliteta od raka.

„U izvještajima SZO navodi se da je u Crnoj Gori za 11 odsto smanjena smrtnost od raka na godišnjem nivou, po čemu je jedna od vodećih zemalja Evrope“, kaže se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da države koje su uvele restrikcije u liječenje oboljelih od raka i njihovu cjelokupnu zdravstvenu zaštitu, kao što su Srbija i Makedonija, bilježe porast stope smrtnosti od malignih bolesti.

Iz Ministarstva navode da godišnje u Crnoj Gori od raka oboli 2.115 ljudi.

„Smanjenje stope mortaliteta za 11 odsto pokazuje da karcinom nije nužno smrtonosna bolest i da se pravovremenim aktivnostima i naporima cijelog zdravstvenog sistema može uspješno boriti s ovom opakom bolešću“, dodaje se u saopštenju.

U izvještajima je ocijenjeno da je smanjenje stope mortaliteta od malignih bolesti u Crnoj Gori rezultat velikih napora koje posljednjih nekoliko godina ulaže Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama, koji su rezultirali postojanjem jasno definisane pozitivne Liste ljekova i primjenom najsavremenije terapije za liječenje karcinoma.

„Takođe, kako se navodi u izvještajima, veliki doprinos dao je i edukovanan i stručni kadar Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog Centra Crne Gore, koji je prateći savremene trendove liječenja omogućio primjenu najnovijih standarda u dijagnostici i liječenju onkoloških bolesnika u Crnoj Gori“, navode iz Ministarstva.

 Prema podacima SZO, u Crnoj Gori procentualno izražena očekivana životna dob od 60 godina u populaciji žena, u periodu od 2000. do 2015. godine, porasla je sa 19,4 na 21 odsto, što pokazuje da je, zahvaljujući naporima zdravstvenih vlasti u Crnoj Gori, značajno unaprjeđen tretman ženskih malignih bolesti (karcinoma dojke i jajnika).

„Takođe, u borbi protiv nezaraznih bolesti Crna Gora se, radom na podizanju svijesti o štetnostima konzumacije alkohola i pušenja, pozicionirala kao jedna od vodećih zemalja u svijetu. Na ovaj način aktivno se sprovodi rad na smanjenju učestalosti karcinoma pluća i drugih malignih bolesti u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Ministarstva.

 Zaključak izvještaja je da, adekvatno planiranim aktivnostima Ministarstvo zdravlja, u sardanji sa ostalim zdravstvenim ustanovama, treba nastaviti sa unaprjeđenjem svih oblasti zdravstva, što će doprinijeti očuvanju zdravlja stanovništva Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније