Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

26. 09. 2016. 16:35   >>  16:13

NIKŠIĆ

Igralište za žene i djecu žrtve nasilja

Izgradnja igrališta za djecu u okviru SOS skloništa za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić doprinijeće unaprijeđenju uslova za njihov bezbjedan i kvalitetan boravak, saopšteno je danas na otvaranju.

Igralište je dio projekta “Izgradnja igrališta u skloništu za žene i djecu žrtve nasilja”, koji je realizovan uz finansijsku podršku Ambasade Poljske u Crnoj Gori, u okviru programa poljske razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova te države.

Koordinatorka SOS telefona Nikšić, Nataša Međedović, kazala je da je Ambasada Poljske u Crnoj Gori donirala 15.856 eura za unaprijeđenje uslova za kvalitetan boravak žena i djece u skloništu.

„Sklonište je ovim dobilo nove sadržaje koji će omogućiti djeci predškolskog i školskog uzrasta uslove za igru, a ženama uslove za druženje i odmor“, poručila je Međedović.

Stvaranjem boljih uslova u skloništima za žrtve nasilja u porodici, kako je ocijenila, daje se doprinos naporima cjelokupnog društva da zaštite ženu i djecu, u skladu sa standardima koje propisuju međunarodni ugovori.

„Međunarodni standardi postavljaju jasne kriterijume u pogledu kvaliteta zaštite žena i djece žrtava nasilja. Ženama i djeci moraju biti dostupni i obezbijeđeni specijaliovani, prilagođeni i besplatni servisi podrške i zaštite. Jasno je da ovo nije moguće bez udruženih napora svih subjekata u društvu.“, istakla je Međedović.

Kako je navela, SOS sklonište za djecu i žene žrtve nasilja Nikšić obezbijeđuje 12 mjesta za žene i djecu žrtve nasilja. „Po planu je da ovo sklonište obezbijedi 21 bezbjedno mjesto, kada bude u potpunosti izgrađeno“.

Međedović je podsjetila da u Crnoj Gori postoje tri skloništa za žrtve porodičnog nasilja – u Nikšiću, Podgorici i Pljevljima.

„Crna Gora još uvijek nije ispunila zahtjeve i standarde koji su skladu sa preporukama Savjeta Evrope – na deset hiljada stanovnika, naša država je obavezna da obezbijedi jedno bezbjedno mjesto. To znači da Crna Gora mora da ima 63 bezbjedna mjesta“, ukazala je ona.

Crnoj Gori, kako je je kazala Međedović, prema procjenama još uvijek nedostaje 33 bezbjedna mjesta za žene i djecu žrtve nasilja.

Međedović je kazala da trenutno u skloništu SOS telefona Nikšić borave tri žene i jedno dijete.

„Na godišnjem novou, prosječni broj žena i djece koje borave u našem skloništu se kreće između 80 i 100 osoba. Ovaj broj je u porastu, naoročito od septembra prošle godine kada je uvedena nacionalna besplatna SOS linija za žrtve nasilja u porodici“, istakla je ona.

Ambasadorka  Poljske u Crnoj Gori, Irena Tatažinska, kazala je da u cijelom svijetu skloništa za žrtve porodičnog nasilja igraju izuzetno važnu ulogu, i pomažu, kako je navela, ženama i djeci žrtvama nasilja u porodici u lakšem rješavanju problema.

„Cijeli sadašnji projekat planiran je na period od tri godine, a Poljska učestvuje u njegovoj drugoj fazi. Poljski dio projekta obuhvata opremanje igrališta ispred skloništa za žene i djecu žrtve nasilja iz sredstava poljske razvojne pomoći, farbanje i montažu drvene konstrukcije koje sačinjavaju igralište“, pojasnila je Tatarzynska.

Pored igrališta, kako je navela, postavljena je i baštenska konstrukcija sa stolom i stolicama.

Ministar rada i socijalnog staranja, Boris Marić, kazao je da je intencija tog resora kvalitetan razvoj raznih vidova servisa.

„Vjerujem da je ovo primjer pozitivne prakse koji treba slijediti i koji će doprinijeti povećanju roditeljskih kapaciteta i mogućnosti majki žrtava nasilja, a onda i djeci učiniti da imaju ugodan boravak u ovom skloništu i da mogu da prevaziđu ono što je neka životna situacija koja ih je dovela na ovo mjesto“, poručio je Marić.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, rekao je da nasilje nije problem pojedinca, već cijelog društva.

„A djeca su sve ono o čemu treba primarno da razmišljamo. Kakav je to svijet koji ne krase osmjesi na dječijim licima. Još mnogo napora treba da bi se promijenila kolektivna i pojedinačna svijest, te postigao napredak u borbi protiv ovog problema. Čini se da je ovo jedan mali ali siguran korak ka tom uspjehu“, istakao je Numanović.

Izgradnjom sjenika stvaraju se, kako je ocijenio, uslovi za druženje i odmor na otvorenom.

„Ovaj projekat doprinosi unaprijeđenju uslova za bezbjedan i kvalitetan boravak djece i žena u SOS skloništu u Nikšiću“, rekao je Numanović.

Partneri na projektu su bili Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Tokom realizacije projekta, SOS telefon Nikšić je u saradnji sa školicom slikanja „Otvoreni atelje“ uredio ogradu dvorišta.

U okviru projekta izgrađen je i sjenik za grupne sastanke za majke i djecu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније