Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Gojko Jovanović, Radio CG

26. 09. 2016. 22:06 >> 21:45
1

IVANOVIĆ SAOPŠTIO

Šteta će biti nadoknađena svima

Vlada Crne Gore obezbijedila je novac za tržne viškove jagnjadi, kao i naknade za goveda uginula od bolesti kvrgave kože, saopštio potpredsjednik Vlade Petar Ivanović.

Ivanović je, gostujući u emisiji Radija Crne Gore "Nedjeljom o selu i poljoprivredi", saopštio  da će država nadoknaditi štetu poljoprivrednicima kojima je stoka uginula od bolesti kvrgave kože. 

"Vlada je prihvatila informaciju, koju sam predložio prije tri nedjelje, u kojoj je predloženo da se naknada štete realizuje po sistemu "grlo za grlo". Samo u onim situacijama kada nije moguće držati visokoproduktivna grla u nekim mjestima, nadležna komisija  odobravaće novčanu naknadu. Držaoci stoke dobiće novac i za usmrćena muška grla", kazao je Ivanović.

Nije cilj, samo, zanoviti stočni fond nego i poboljšati rasni sastav, ocijenio je Ivanović

"Prošle godine kreirali smo podsticajnu mjeru za nabavku stoke koja je privukla pažnju naših  poljoprivrednika. Za 50 odsto cijene mogli su nabaviti visokoproduktivno grlo, uz isto toliku podršku ministarstva poljoprivrede", rekao je Ivanović.

Ivanović je osudio, kako je rekao, podmetanja i nastojanja pojedinaca da uspore proces naknade štete više od tri sedmice jer poljoprivrednici to ne zaslužuju.

"Jedno od takvih podmetanja odnosilo se na PDV (porez na dodatu vrijednost). U informaciji koju sam dostavio jasno stoji da je naručilac goveda Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, a ne bilo koja posrednička firma. U situaciji kada su se naši poljoprivrednici našli  na muci, insistirati na obračunu PDV gdje će Ministarstvo poljoprivrede, kao uvoznik, plaćati Ministarstvu finansija je, čini mi se, potpuno nepotrebno i u svakom slučaju nije trebalo da prođu tri sedmice", istakao je Ivanović.

Vlada je obezbijedila novac i treba ispoštovati proceduru koja će trajati više od mjesec.

"Strah pojedinaca da će nabavka grla biti pred izbore je neopravdan jer samo karantin za uvezene životinje traje više od trideset dana", kazao je Ivanović.

Ivanović je istakao da je Vlada, na prošloj sjednici, usvojila i Odluku kojom su utvrđeni uslovi ovogodišnjeg organizovanog otkupa tržnih viškova jagnjadi za potrebe crnogorskih penzionera. 

Otkupna cijena kilograma žive vage jagnjećeg mesa, koja će se plaćati poljoprivredniku, biće 2,30 eura umanjena za 4 odsto kala, dok će kilogram obrađenog mesa biti 4,30 eura. Savez udruženja penzionera dostavio je zahtjev za više od 14.100 komada jagnjadi.

Subvencija za kilogram mesa je 1,10 eura što je za ukupnu količinu 375.000 eura, objasnio je Ivanović i kazao da će taj novac obezbijediti: Fond penzijskog i invalidskog osiguranja 157.000 eura i po 100.000 eura Ministarstvo poljoprivrede i Vlada iz budžeta.

"Otkup jagnjadi nema nikakve veze sa predstojećim izborima jer se organizuje godinama u isto vrijeme  i neutemeljena su nastojanja nekih medija da politizuju cijeli projekat", kaže Ivanović, koji ističe da se otkupom rješavaju, dijelom, i socijalna pitanja, a sa druge strane poljoprivrednici dobijaju garantovani otkup, povoljne cijene i sigurno plaćanje.

Važno je, ocijenio je Ivanović, i podsticanje repro lanca u proizvodnji, preradi i prometu mesa. Otkup će realizovati IM "Goranović" iz Nikšića, "Mesopromet" iz Bijelog Polja i "Gradina " iz Rožaja. Investiciono razvojni fond Crne Gore obezbijedio je za mesnu industriju kredit od 2 miliona eura i tim novcem biće isplaćeni poljoprivrednici. Penzioneri će meso plaćati u osam rata, a prva će stići krajem decembra, uz novembarski ček.

Otkup, započet danas, trajaće do 1. novembra.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније