Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V. [ Mina ]

27. 09. 2016. 13:00 >> 12:42

KONFERENCIJA CGO

Korupcija može narušiti obrazovni sistem

Korupcija može narušiti svaki nivo obrazovnog sistema i potrebna je pravovremena reakcija u borbi protiv te pojave, ocijenjeno je na Petoj nacionalnoj konferenciji o korupciji u obrazovanju.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da situacija u obrazovanju nije ista kao ranije.

„Daleko od toga da ne podržavam modernizaciju, savremen način razmišljanja. Smatram da se ne treba odricati nekih vrijednosti a one u slučaju znanja nijesu samo tradicionalne već univerzalne“, kazao je Stanković.

On je rekao da ne treba zaboraviti i zanemariti da je znanje vrijednost za sva vremena ukoliko se razmišlja dugoročno.

Stanković je rekao da su zabrinjavajući podaci koji pokazuju da raste broj građana koji vjeruje da je korupcija u obrazovanju široko rasprostranjena.

On je istakao da nije mali broj ni onih koji vjeruju da situacija može biti promijenjena na bolje i da korupcija može biti iskorijenjena.

„Zato smo kao društvo obavezni da reagujemo, kao instsitucije dužni da uradimo sve neophodno kako bi smo dokazali da put do diplome može biti samo jedan i da je ona rezultat kontinuiranog rada i stečenog znanja“, poručio je Staković.

On je kazao da Vrhovno državno tužilaštvo civilni sektor doživljava kao partnera u borbi protiv svih vidova korupcije.

Stanković je ocijenio da korupcija u obrazovanju zahtijeva pravovremenu reakciju.

„Samo na taj način možemo poslati jasnu poruku generacijama koje dolaze. Da se do uspjeha dolazi isključivo sopstvenim radom, zalaganjem ali i odricanjem“, poručio je Stanković.

On je kazao da neohrabruje podatak da skoro polovina građana smatra da diploma u Crnoj Gori može da se kupi.

„Znanje se ne kupuje već stiče. Poštovanje se ne može kupiti ono može da bude samo rezultat znanja“, naveo je Stanković.

Za određene korake u sprječavanju te pojave, ističe on, nijesu dovoljna samo saznanja već i konkrenti dokazi.

Izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević kazala je da ta nevladina organizacija osam godina ulaže napore da osvijetli probleme u visokoobrazovnom sistemu.


Ona je kazala da su počeli bez mnogo ambicija sa inicijalnom željom da odogovore na ono što su bili dnevni problemi sa kojima su se susretali studenti razlličitih crnogorskih univerziteta.

„U međuvremenu ambicija je narasla i željeli smo da doprinesemo usklađivanju visokokoobrazovnog sistema u Crnoj Gori sa takvim sistemima u Evropskoj uniji, posebno kroz uticaj na unpređenje okvira za adekvatnije kreiranje, primjenu i monitoring nad ključnim zakonodavnim i političkim okvirom u državi“, rekla je Uljarević.

Napredak je, kako je dodala, napravljen ne samo u širenju ciljeva u toj oblasti i ogoljavanju dugo skrivenih problema u obrazovnom sistemu.

„Nažalost, napredak je napravljen u Crnoj Gori u sistemskom urušavanju ionako nedovoljno izgrađenog i na neprimjerene uticaje nerirezistentnog obrazovnig sistema, i to od onih koji su trebali da budu ključni nosioci političkih, demokratskih kvalitatnivnih i stručnih promjena u ovoj oblasti“, istakla je Uljarević.

Prema njenim riječima, CGO je kontinuirano ukazivao na brojne izazove tog urušavanja podjednako kao što je ukazivao i na incidentne akcije koje su uvodile zakonitost i podspješivale razvoj istinskog akademskog duha u crnogorskim okvirima.

„Zbog toga smo trpjeli i trpimo brojne napade i opstrukcije u radu“, dodala je Uljarević.

Prorektor UCG, Živko Andrijašević podsjetio je da je rukovodstvo Univerziteta u prethodne dvije godine izvršilo najveću strukturnu, normativnu i upravljačku reformu od osnivanja, čiji je jedini i krajni cilj unapređenje kvalieteta studija i studiranja.

„Ponosni smo što su reformski poduhvati vidljivi u akademskoj i društvenoj javnosti i što imamo parametre koji svjedoče o rezultatima sprovedene reforme“, naglasio je Andrijašević.

On dodaje da tu nije kraj reformskim pricesima na UCG.

„Ubijeđeni smo da ni pozitivni efekti dosadašnje reforme nijesu konačni“, rekao je Andrijašević.

UCG je ostao dosljedan u procesu sprovođena reformi iako, trpi neutemeljene i politički motivisane napade.

„Istovremeno UCG je zahvalan za svaku dobronamjernu i koristnu primjedbu čak i od on onih koji se visokim obrazovanjem bave zbog politčkih razloga“, kazao je Andrijašević.

Šefica Odjeljenja za politička pitanja, evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Plamena Halačeva ocijenila je da korupcija može narušiti svaki nivo obrazovnog sistema, od predškolskog do univerziteta.

Ona je rekla da ni Crna Gora nije imuna na to i ukazala da su u izvještaju Evropske komisije istaknuti slučajevi plagijata koji se nalaze pod istragom.

Halečeva je kazala da korupcija i plagijati ne mogu biti tolerisani ni na jednom nivou. "Oni šalju pogrešnu poruku da se isplati platiti da prekršite pravilo i da je novac taj koji nezasluženo donosi uspjeh".

„Jedini način da se efikasno borimo protiv korupcije jeste da se uključe sve relevantne strane minisartstva, sudstvo, dekani, rektori, roditelji i studenti“, poručila je ona.

Konferenciju su organizovali CGO i Helenska fondacija za međunarodne odnose.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније