Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Mina/Vijesti ]

28. 09. 2016. 08:39 >> 08:18

TRI ŽRTVE U 2015.

CG da nadoknadi štetu žrtvama trafikinga

Tri osobe u Crnoj Gori bile su žrtve trafikinga u 2015. godini, pokazuju podsci Grupe eksperata za borbu protiv trgovine ljudima Savjeta Evrope – GRETA. Iz GRETA-e su saopštili da je Crna Gora napredovala u borbi protiv trgovine ljudima, ali su neophodna poboljšanja u pružanju pomoći žrtvama trafikinga, naročito djeci, kojima država treba da nadoknadi štetu.

 

To piše u izvještaju Grupe eksperata za borbu protiv trgovine ljudima Savjeta Evrope - GRETA, koji će biti objavljen danas. Iz GRETA, kako pišu Vijesti, navode i da država treba počinioce trafikinga da dovede pred lice pravde.

“I pored postignutog napretka, neka pitanja su zabrinjavajuća i moraju biti odmah postavljena. GRETA poziva crnogorske vlasti da se žrtve trafikinga identifikuju kao takve i obrati posebna pažnja na radnike došljake, tražioce azila i migrante", piše u izvještaju.

GRETA ističe da pomoć djeci žrtvama trgovine ljudima mora biti poboljšana, naročito djeci sa ulice, i iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana (RAE), ali i djeci bez pratnje.

 Dodaje se da za sve žrtve trgovine ljudima uključujući i djecu, bez obzira na njihovu nacionalnost i status boravka, mora biti garantovan pristup državnoj nadoknadi.

 "U tom kontekstu, GRETA je zabrinuta da Zakon o naknadi štete žrtvama nasilnih krivičnih djela, koji je usvojen u julu prošle godine, treba da stupi na snagu tek kad Crna Gora pristupi Evropskoj uniji (EU) i poziva na primjenu tog zakona bez odlaganja”, saopšteno je u izvještaju.

 Navodi se da pored toga, vlasti moraju u potpunosti da iskoriste postojeće zakone o zamrzavanju i oduzimanju imovine stečene kriminalom da obezbijede naknadu za žrtve trgovine ljudima.

“GRETA poziva crnogorske vlasti da osiguraju da svi slučajevi koji se odnose na trgovinu ljudima, uključujući i one koji se odnose na državne službenike, istraže i gone kao takve, i vode do efikasne i srazmjerne kazne”, piše u izvještaju.

 Dodaje se da priznajući već napravljene napore, GRETA smatra da crnogorske vlasti treba da uspostave dodatne mjere jačanja prevencije trgovine ljudima preko socijalnih, ekonomskih i drugih mjera za ugrožene grupe.

“To treba da obuhvata mjere za borbu protiv rodne neravnopravnosti, stereotipa i rodno zasnovanog nasilja - kako bi se olakšao pristup RAE populacije na obrazovanje, tržište rada i zdravstvene usluge, kao i da se reguliše status raseljenih lica”, piše u izvještaju.

 Iz EU pozdravljaju napore za poboljšanje kapaciteta pogranične policije da se otkriju i identifikuju žrtve trgovine ljudima.

 Međutim, navode da crnogorske vlasti treba da pojačaju napore da se otkriju potencijalne žrtve na graničnim prelazima, među tražiocima azila.

Prema procjeni GRETA identifikovano je 15 žrtava trafikinga u Crnoj Gori - devet u 2012, jedna u 2013, dvije u 2014. i tri u 2015. godini.

 Sve žrtve su ženskog pola, od kojih su osmoro djeca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније