Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

28. 09. 2016. 12:42   >>  12:21

ZADOVOLJNI UČINJENIM

Lovačko društvo "Cetinje" proslavilo 90 godina

Članovi Lovačkog društva „Cetinje“ proslavili su 90 godina postojanja.

 

Tom prilikom, kako su saopštili, uručena su priznanja zaslužnim članovima, a Lovački savez Crne Gore odlikovao je zlatnim ordenom, jednog od najstarijih članova Ljubomira Vušurovića, za njegov dugogodišnji rad na očuvanju prirode i divljači.

Pred prepunom kongresnom salom hotela „Grand“ predsjednik Lovačkog društva „Cetinje“ Nikola Marković rekao je da je lovstvo jedna od najstarijih djelatnosti čovjeka, a da je Cetinje u prošlosti imalo veliki značaj za nastanak i razvoj organizovanog lovstva u Crnoj Gori.

“Između ostalog na Cetinju je donešen prvi zakon o lovu 1910. godine, nedugo zatim  osnovano je prvo lovačko društvo, a 1931. godine na Cetinju je osnovan Lovački savez Crne Gore”, podsjetio je Marković.  

Prema njegovim riječima, jubilej, 90 godina od osnivanja Lovačkog društva „Cetinje“ je od naročitog značaja, jer su se te daleke 1925. godine cetinjski lovci udružili u cilju uzgoja i zaštite divljači i organizovanog djelovanja u oblasti lova i lovstva u skladu sa zakonom. Sa tadašnjih 35 članova Društvo je preraslo u najveće udruženje građana na Cetinju i danas broji više od 450 članova.

“Tokom ovog ne malog perioda organizovanog bavljenja lovstvom, divljač je mjerama uzgoja i zaštite očuvana i njene populacije uvećane. U lovište je više puta naseljavani zečevi, jarebice poljke, jarebice kamenjarke i fazani, u “Zabran Kralja Nikole” i na Odrinsku Goru jelen lopatar i mufloni”, navodi se u saopštenju Lovačkog saveza.

Veliku pažnju cetinjski lovci posvetili su obnovi, izgradni i očuvanju lovnih objekata, prvenstveno onih koji služe  uzgoju divljači, ali i onih za okupljanje radi druženja ili takmičenja.

“Društvo je obnovilo “Zabran kralja Nikole” u Rijeci Crnojevića tako je sada to moderno uzgajalište jelena lopatara, ograđeno žičanom ogradom, opremljeno kompletnim lovno uzgojnim objektima, mjesto gdje je dom našlo četrdesetak jelena i koji u svrhu edukacije i nauke služi za posjete građana i studenata Poljoprivrednog fakulteta koji, kao redovan predmet, izučavaju lovstvo na smjeru stočarstva tog fakulteta. U ”Zabranu” je izgrađena i lovačka kuća, skladišni objekti za sijeno i dodatnu hranu, osmatračnice, staze, klupe i drugi objekti potrebni za divljač. Lovačko društvo “Cetinje” izgradilo je ograđeno uzgajalište divljih svinja na Kruševom ždrijelu”, kazao je Marković.

U blizini grada, dodao je on, osamdesetih godina prošlog vijeka izgrađeno je strelište “Ševrlja”  sa koga su potekli strijelci, koji su zabilježili velike rezultate na polju lovnog streljaštva, i bili poznati i pobjeđivali na takmičenjima u Crnoj Gori, tadašnjoj Jugoslaviji i Evropi.

“Na žalost, danas ovaj objekat ne postoji iz razloga neplanske izgradnje stambenih objekata, ali Društvo je Prijestonici podnijelo zahtjev za dodjelu zemljišta  za izgradnju  modernog strelišta”, navodi se u saopštenju.

U Njegoševoj ulici  cetinjski lovci posjeduju lovački dom, objekat od 300 kvadratnih metara, gdje se okupljaju, dogovaraju i druže. Lovački dom je u potpunosti, isključivo od sredstava Društva, renoviran prethodnih godina.

Društvo je izdavač i 3 knjige. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније