Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

28. 09. 2016. 17:27   >>  17:06

PROGRAM "FLEX"

Testiranja za đake koji žele da uče u SAD

Američki savjet za međunarodno obrazovanje organizuje testiranje za đake koji su zainteresovani za program srednjoškolske razmjene FLEX, kako bi jednu školsku godinu pohađali u SAD.

"FLEX je program koji finansira Vlada Sjedinjenih Država i već 11 godina daje mogućnost učenicima iz Crne Gore, koji nakon procesa selekcije dobiju stipendije, da jednu školsku godinu provedu u SAD pohađajući srednju školu - potpuno besplatno", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Istakli su da će se testiranja kandidata obaviti u Beranama 30.septembra(zgrada Crvenog krsta) i u Podgorici 1.oktobra(zgrada Ekonomskog fakulteta) od osam sati i 30 minuta, do 11 sati.

U FLEX-u je do sada učestvovalo preko 25.000 učenika,a  u programu 2016/2017. školske godine je 900 učenika koji idu u američke škole i žive sa američkim porodicama.

"Stipendija nudi povratnu avionsku kartu za međunarodno putovanje, od kuće do Sjedinjenih Američkih Država i natrag, kao i mjesečni džeparac koji će pomoći učenicima da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupuju neophodni lični pribor, smještaj u izabranoj SAD porodici domaćina godinu dana,upis u američku srednju školu, programske orijentacijske aktivnosti uključujući predprogramsku pripremu i pripremu za ponovni dolazak kući, programske aktivnosti organizovane u lokalnim američkim zajednicama, podršku alumnijima u implementiranju projekata u njihovim domovinama i zdravstveno osiguranje", naglasili su iz Ministarstva prosvjete.

Kvalifikovani kandidati treba da budu upisani u prvi ili drugi razred srednje škole i da su rođeni između 1. januara 2000. i 15. jula 2002. godine (učenici sa hendikepom mogu biti i stariji), da trenutno pohađaju prvi ili drugi razred srednje škole, imaju akademski uspjeh u rasponu dobar - odličan, imaju prethodno iskustvo u učenju engleskog jezika, ispunjavaju J-1 vizne/SEVIS uzrasne uslove za srednjoškolske učenike i budu državljani Crne Gore.

Više informacija o FLEX programu možete pogledati na sajtu Ministarstva prosvjete

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније