Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

29. 09. 2016. 13:02 >> 12:45
2

MEDIJSKI SAVJET

"Dan" prekršio Kodeks novinara

Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju konstatovala da je u tekstu “Nisam uvrijedio novinarku” neprofesionalno objavljeno reagovanje direktora Centra za informacioni sistem Glavnog grada Zorana Glomazića, jer, kako su saopštili, tekst nije objavljen integralno, bez izmjene i dopune kako Zakon o medijima i Kodeks novinara nalaže.

 

Iz Savjeta su saoštili da je iznošenjem komentara na Glomazićevo reagovanje, ponovljanjem optužbi protiv njega, koje su predmet osporavanja u reagovanju, prepričavanjem reagovanja i samo djelimičnim navodjenjem orginalnih navoda ispravke zloupotrebljeno pravo na ispravku, te konstatuje da se ovakvo postupanje smatra neetičnim i neprofesionalnim.

“Na osnovu svega navedenog Komisija za žalbe zaključuje da je u tekstu “Nisam uvrijedio novinarku” prekršeno načelo III Kodeksa novinara”, navodi se u saopštenju.

Odluku Savjeta prenosimo integralno:

"Medijski Savjet za samoregulaciju je dobio žalbu od Zorana Glomazića, direktora Centra za informacioni sistem Glavnog grada Podgorica, zbog nepravilnog objavljivanja njegovog reagovanja u tekstu “Nisam uvrijedio novinarku”, koji je objavljen u “Danu” 31.08.2016.

U žalbi Zoran Glomazić između ostaloga kaže:” Pozivajući se na članove 26, 27, 28 i 30. Zakona o medijima… uputio sam odgovor listu “Dan” koristeći zakonsko pravo da se isprave “neistiniti navodi u objavljenom programskom sadržaju”. Međutim, uprkos jasnom stavu iz člana 28 da: “Ispravka ili odgovor se moraju objaviti bez izmjena i dopuna, na istoj strani štampe….”, predmetni medij to nije ispoštovao, u članku objavljenom 31.08.2016. godine na strani… uz kršenje Etičkog kodexa u prvoj rečenici: “Nakon mjesec dana od incidenta koji se dogodio između direktora CIS-a i novinarke "Dana na sjednici Skupštine Glavnog grada oglasio se Zoran Glomazić. On je 28. jula uvrijedio novinarku "Dana koja je bila na radnom zadatku govoreći joj "obezbijedićemo ti najljepše odbornike i najljepše direktore da sjede sa tobom”.

Iz ovoga se jasno zaključuje da je zloupotrebom prvih redova teksta subjekt sugestivno inkriminisan prije zakonskog prava na ispravku netačnosti iz ranijih tekstova.”

Zoran Glomazić je poslao reagovanje “Danu” na seriju od šest tekstova koji su objavljeni u tom dnevnom listu između 30.07 i 30.08. 2016 g. U tim tekstovima Glomazić je optuživan da je naredio novinarki “Dana” da napusti skupštinsku salu podgoričkog parlamenta i da se diskriminatorski ponašao prema njoj time što joj je navodno poručio da će joj obez¬bi¬je¬di¬ti naj¬ljep-še od¬bor¬ni¬ke i naj¬ljep¬še di¬rek¬to¬re da sje¬de sa njom. Tokom avgusta “Dan” je objavio šest naslova na ovu temu (Osuditi sramno ponašanje direktora, Podnijeće prijavu protiv Glomazića, Migo zbog prostakluka da smijeni direktora, Ombudsman ćuti na diskriminaciju novinarke, Rukovodstvo Glavnog grada da preduzme mjere, Zoran Glomazić pred Etičkom komisijom)pozivajući različite institucije da reaguju zbog navodne diskriminacije novinarke i žene, a nadležne da smjene Glomazića sa mjesta direktora.

“Dan” nije dao Glomaziću priliku ni u jednom od tih tekstova da saopšti svoje viđenje spornog događaja. To je bio povod da Zoran Glomazić pošalje “Danu” ispravku i odgovor na ovu seriju tekstova. Zoran Glomazić nije htio da se žali ombudsmanu dnevnog lista Dan.

Komisija za žalbe je razmatrajući ovaj predmet ostvarila uvid u svih sedam tekstova koji su objavljeni na ovu temu. Kada je riječ o objavljivanju ispravke i odgovora u tekstu od 31.08.2016 Komisija je konstatovala da reagovanje nije integralno objavljeno već da je dijelom prepričano od strane novinara, a samo dijelom citirano. Ono što je odmah uočljivo jeste uvodni dio teksta u kome novinar “Dana” ponavlja optužbe iz prethodnih tekstova: "Na­kon mje­sec da­na od in­ci­den­ta ko­ji se do­go­dio iz­me­đu di­rek­to­ra CIS-a i no­vi­nar­ke „Da­na” na sjed­ni­ci Skup­šti­ne Glav­nog gra­da ogla­sio se Zo­ran Glo­ma­zić. On je 28. ju­la uvri­je­dio no­vi­nar­ku „Da­na” ko­ja je bila na rad­nom za­dat­ku go­vo­re­ći joj „obez­bi­je­di­će­mo ti naj­ljep­še od­bor­ni­ke i naj­ljep­še di­rek­to­re da sje­de sa to­bom".

Komisija za žalbe smatra da je u pomenutom tekstu neprofesionalno objavljeno reagovanje Zorana Glomazića, jer tekst nije objavljen integralno kako Kodeks novinara nalaže. Komisija takođe smatra da novinar nije smio u istom tekstu komentarisati Glomazićevo reagovanje. Novinar je u tekstu ponovio sporne optužbe protiv Zorana Glomazića, iako su one predmet osporavanja u objavljenom reagovanju. Komisija takođe konstatuje da je bilo neprofesionalno prepričavanje Glomazićevog odgovora i samo djelimično citiranje orginalnih navoda.

Komisija za žalbe na osnovu svega navedenog zaključuje da je u tekstu “Nisam uvrijedio novinarku” prekršeno načelo III Kodeksa novinara, smjernica 3.1 Ispravka i odgovor :

Svi mediji moraju poštovati i osigurati primjenu prava na ispravku i prava na odgovor u skladu sa zakonom, uz pravovremeno objavljivanje ispravke i/ili izvinjenja, kako bi se izbjeglo pokretanje sudskog postupka.
Podsjećamo da novi dopunjeni Kodeks novinara upućuje na poštovanje Zakona o medijima, kada je riječ o objavljivanju ispravke i odgovora i na član 28 tog zakona:

Ispravka ili odgovor se moraju objaviti bez izmjena i dopuna, na istoj strani štampe, odnosno u istoj emisiji elektronskog medija u kojima je objavljen programski sadržaj na koji se ispravka ili odgovor odnosi.

Komisija za žalbe je takođe upoznata od strane g. Zorana Glomazića da je dnevni list Dan u izdanju od 06.09.2016 objavio skoro integralno njegovo reagovanje, koje je bilo predmet ove žalbe. Komisija posebno cijeni ovakav postupak redakcije “Dana” i smatra da je jako bitno da je dnevni list prepoznao propust i ponovnim objavljivanjem reagovanja pokušao da ispravi štetu koja je prethodno napravljena Zoranu Glomaziću".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније