Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

29. 09. 2016. 19:03 >> 18:42
1

NASTAVIĆE SA TUŽBAMA

MANS: Direktor ASK obesmislio zakone

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić, obesmislio je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja prilikom odlučivanja po prijavama MANS-a, ocijenjeno je iz te nevladine organizacije.

Kako se navodi, Radonjić je na osnovu tih prijava donio nezakonita akta kojima se omogućava institucijama da kriju podatke o predizbornoj potrošnji budžeta.

"Ovakvo nezakonito odlučivanje direktora Agencije ne čudi, imajući u vidu da se radi o kadru Duška Markovića, drugog čovjeka Vlade i partije na vlasti, koji je na čelo Agencije doveo Radonjića sa ciljem da obesmisli Zakon i da obezbijedi da institucije i odgovorna lica u njima ne snose bilo kakve posledice za njegovo kršenje", kaže se u saopštenju. 

Navodi se da je MANS danas Upravnom sudu podnio prvi set tužbi protiv takvih akata Agencije za sprječavanje korupcije.

"Tim aktima se legalizuje nezakonito ponašanje institucija koje sakrivaju ili na neadekvatan način objavljuju analitičke kartice, putne naloge i druga dokumenta koja sadrže informacije o tome kako se koristi državni novac tokom predizborne kampanje", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je donošenjem spornih akata, direktor Agencije pokazao da ne samo što nije u stanju da sprovodi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, već nema ni elementarno poznavanje pravnih procedura. 

"Akta koja je Radonjić donio nemaju bilo kakvu pravnu formu rješenja ili odluke, već se radi o pravno nepismenim aktima koji ne zadovoljavaju elementarne proceduralne uslove da bi bili zakoniti", smatraju u MANS-u, navodeći da su sigurni da će sporna akta biti poništena od Upravnog suda.

MANS je najavio da će nastaviti sa tužbama Upravnom sudu protiv svih nezakonitih akata i odluka Agencije. 

"Uvjereni smo da će Upravni sud poništiti ovakve, nezakonite i elementarno pravno nepismene odluke Radonjića, kako bi se konačno prekinulo sa obesmišljavanjem Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao ključnog zakona koji treba da obezbijedi da se u predizbornom periodu državni novac ne koristi za kupovinu glasova i druge izborne manipulacije", kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније