Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

29. 09. 2016. 19:19 >> 19:03

NVO PRIMA

Kako mlade uvući u politiku?

U Crnoj Gori potrebno je podstaći mlade da se informišu o mogućnostima učešća u javnom životu i procesima donošenja odluka, ocijenjeno je na okruglom stolu nevladine organizacije (NVO) Prima.

Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je danas, na okruglom stolu „Učešće mladih u procesima odlučivanja u Crnoj Gori“, da je taj događaj dio regionalnog projekta „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“, koji će biti implementiran naredne četiri godine.

„Jedan od ciljeva ovog projekta, koji finansira Evropska unija, je pokretanje mladih da se informišu o mogućnostima učešća u javnom životu i procesima donošenja odluka“, navela je Perović Ivanović u PR Centru.

Ona smatra da se isti mladi pojavljuju na seminarima, treninzima, okruglim stolovima i javnim raspravama, ocijenjujući da to nije dovoljno.

„Važno je da i druge mlade ljude osnažimo. Oni ne moraju to uvijek činiti kroz ove načine participacije koje sam navela, ali postoji još načina u kojima mnogi mladi mogu učestvovati. Na taj način mladi dobijaju na vidljivosti i mogu adekvatno da riješe probleme“, istakla je Perović Ivanović.

NVO Prima, kako je dodala, projektom planira da animira mlade ljude da se aktivnije uključe u donošenje odluka u političkom, ekonomskom i društvenom životu i tako utiču na kretanje omladinskih javnih politika

„Projektom želimo stvoriti mrežu omladinskih organizacija iz pet zemalja, koje učestvuju u projektu, i koje će aktivno pratiti položaj mladih, mjeriti stepen njihovog učešća i voditi kampanje javnog zagovaranja za promjene omladinskih politika po mjeri mladih", kazala je Perović Ivanović.

Ona je poručila da će NVO Prima promovisati omladinski fondovi, koji su, kako je pojasnila, oblik participacije mladih u kojem ta ciljna grupa predlaže i bira projekte koje vodi ta populacija i obezbjeđuje novac za njihovu realizaciju.

Predstavnica Uprave za mlade i sport, Andrea Popović, kazala je da je vizija te institucije da mladi u Crnoj Gori u narednom periodu budu samostalni, imaju veću finansijsku podršku.

„To će se desiti tako što ćemo sprovoditi šest ključnih ishoda koji se tiču socijalne i ekonomske stabilnosti mladih, kroz njihovo veće zapošljavanje. Takođe je bitno kvalitetno obrazovanje mladih“, navela je Popović.

Ona je kazala da mladi treba da budu osnaženi u procesu odlučivanja i da budu aktivni ne samo konzumenti kulturnih sadržaja, već i akteri.

Senior istraživačica na projektu “Youth Bank Hub for Western Balkan and Turkey”, Aleksandra Gligorović, kazala je da je studija o učešću mladih na mjestima odlučivanja pokazala da te populacije nema na mjestima gradonačelnika, ministara, a da u crnogoroskom parlamentu od 81 poslanika i poslanice samo jedna osoba trenutno ima 30 godina.

„Od 81 poslanika i poslanice u Skuštini Crne Gore, jedna osoba ima 30 godina, ne postoji ni jedan mladi ministri/ka u Vladi, kao ni jedan mladi gradonačelnik/ca u Crnoj Gori. Od 67 generalnih direktora Direktorata u ministarstvima, jedna osoba je mlađa od 30 godina i dvije osobe imaju 30 godina“, navela je Gligorović.

Ona smatra da je potrebno stvariti pravni i politički okvir koji stimuliše učešće i aktivizam mladih.

„To je moguće jedino uz kreiranje različitih, efikasnih mehanizama koji će omogućiti njihovo aktivno učešće u javnim politikama“, kazala je Gligorović, pojašnjavajući da mehanizmi kojima će se to uraditi moraju biti proaktivni i odgovarati potrebama mladih.

Ona je kazala da su, uključivanje mladih u razvoj politika za mlade, realizaciju različitih razvojnih projekata, izradu lokalnih i nacionalnih strateških dokumenata, rad radnih grupa, donošenju odluka, samo neki od efikasnih mehanizama kojima se može povećati njihovo angažovanje u bitne društvene tokove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније