Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

30. 09. 2016. 10:13   >>  11:49 3

30 GODINA SMRTI

Crveni barjak slobode Danila Lekića-Španca

Predstavnici SUBNOR-a Crne Gore i UBNOR-a Berana obilježiće u nedjelju, 2. oktobra, 30 godina smrti španskog borca i Narodnog heroja Danila Lekića Španca, generalpukovnika JNA i diplomate SFRJ.

Tog dana za 11 sati planiran je obilazak i polaganje cvijeća na porodičnoj grobnici u Kraljima, gdje počiva urna Danilova, nakon čega će u 13 sati,  u Centru za kulturu u Andrijevici, biti organizovana Akademija sjećanja “Crveni barjak slobode Narodni heroj Danilo Lekić-Španac”.

“Na sjednici Glavnog odbora prihvaćen je prijedlog Jovana Mališića da se u kalendar značajnih događaja uvrsti obilježavanje 30. godišnjice smrti španskog borca i Narodnog heroja Danila Lekića Španca, generalpukovnika JNA u njegovom rodnom kraju Andrijevici i Kraljima”, navodi se u saopštenju predsjednika beranskog UBNOR-a Miroslava Joksimovića.

Voditelj programa biće Dragan Mitov Đurović, a govore će održati vojni penzioner iz Podgorice Veselin Lekić i član GO SUBNORA Jovan Mališić.

Biografija Danila Lekića- Španca

Iz Beograda je 1937.god.otišao kao dobrovoljac u Španiju,i do 1939.g.se borio za odbranu i slobodu španske republike.U internacionalnim brigadama zauzimao je više istaknutih funkcija.

Najprije je bio zamjenik komadanta Baze internacionalnih brigada,pa komandant njene podoficirske škole. Samoinicijativno je otišao na front.

Do pada republike je bio komesar čete, bataljona i vršilac dužnosti komesara 15. internacionalne brigade. Istakao se u mnogim borbama i na raznim frontovima, pokazavši veliku hrabrost i umješnost u rukovođenju jedinicama. Poslije sloma republikanskih snaga,od 1939-1941, bio je u koncentacionim logorima u Francuskoj u kojima su interbrigadisti bili izloženi žestokom teroru policije.

Iz tih logora ima važne dužnosti organizovanja pokreta dijela španskih dobrovoljaca u Jugoslaviji. Kao vođa grupe maja 1941. poveo je prvu grupu na tzv. Dobrovoljni rad u Njemačku.Tu sa grupom doživljava najužasniji teror Gestapoa, a potom i na prisilnom radu.

Drugi svjetski rat Danila nosi od avgusta 1941. na prostor Mačve. Postavljen je za političkog komesara mačvanskog partizanskog odreda. Do marta 1942. je po surovoj zimi ratuje u Srbiji. Aktivni je učesnik brojnih uspjeha ove jedinice-kod Šapca, na Ceru. Dakle on je vodio i ofanzivu!

Ko vodi I proletersku brigadu? Opet Danilo: komesar od 22. novembra 1941. do marta 1942, a od marta do novembra 1942. zamjenik komandanta. Od tada je njen komandant.

Prvu zastavu i proleterske brigade, avgusta 1942.u Foči od vrhovnog komandanta, prima njegova drugarska ekselencija: Danilo Lekić Španac!

 

Da je proboj na Sutjesci izvršen pod komandom Lekića, izjavili su takođe ratni komandanti, narodni heroji: Koča Popović, Savo Drljević i Petar Vojvodić!

Decembra 1944. godine kao generallajtant je upućen u Višu vojnu akademiju ,,Vorošilov“  koju završava u Moskvi.

Od 1957.god.je prvo k-dant 4.armije,k-dant vojne oblasti,Glavni inspektor JNA.

Od 1957-1969.bio je u diplomatskoj službi:ambasador FNRJ u Brazilu,šef misije u OUN,pomoćnik državnog sekretara za inostrane poslove i ambasador SFRJ u UAR.

Od X-XI kongresa SKJ bio je predśednik Komisije Predśedništva SKJ za narodnu odbranu.

                

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније