Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

30. 09. 2016. 20:26 >> 20:06

ULCINJ

Obilježili "Evropski dan saradnje"

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Opštine Ulcinj, danas je svečano obilježen Evropski dan saradnje.

Tim povodom je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u Ulcinju organizovan javni skup na kojem su predstavljeni rezultati ostvareni u okviru prekograničnih i transnacionalnih programa u periodu 2007-2013, kao i mogućnosti za realizaciju projekata u okviru finansijske perspektive 2014-2020.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu je istakao da je Ulcinj prepoznao značaj Ipa fondova, te da su 2012. osnovali poseban biro koji se bavi pripremom i realizacijom projekata. S tim u vezi je podsjetio da su dosad realizovali sedam projekata, u vrijednosti od 1,7 miliona eura.

Vršilac dužnosti generalne direktorice za koordinaciju programa pomoći EU Ivana Glišević-Đurović je podsjetila da je Crna Gora u prethodnom sedmogodišnjem periodu imala priliku da učestvuje u pet programa bilateralne saradnje, Jadranskom prekograničnom programu i dva transnacionalna programa Jugoistočna Evropa i Mediteranski program.

Ona je istakla je da je, u okviru ovih programa ugovoren 221 projekat ukupne vrijednosti 37,6 miliona eura u oblastima ekonomske saradnje, zaštite životne sredine, turizma, poljoprivrede, kulture, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne kohezije, kao i određeni broj manjih infrastrukturnih projekata.

Glišević-Đurović je ukazala da programi prekogranične i transnacionalne saradnje doprinose dobrosusjedskim odnosima kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative, promovisanje ekonomskog i socijalnog razvoja pograničnih područja i podsticanje međuljudskih kontakata, i razvijanje mreže između lokalnih zajednica.

„U tom kontekstu je predstavila mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru četiri bilateralna programa sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Srbijom, dva trilateralna programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora i Italija – Albanija – Crna Gora i tri transnacionalna programa Dunavski, Mediteranski i Jadransko-jonski program koji se sprovode u periodu 2014-2020“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније