Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

30. 09. 2016. 17:08 >> 16:55
1

OLAKŠATI INTEGRACIJE

NVO sa Z. Balkana zajedno za EU

Juče je u Beogradu oformljena Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke (ZB6). Ova grupa predstavlja inicijativu zapadnobalkanskih organizacija civilnog društva iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, koja ima za cilj olakšavanje i ubrzavanje integracije čitavog regiona u Evropsku uniju. Jedan od osnivača ove Grupe je NVO Evropski pokret u Crnoj Gori.

Promjena negativnog imidža regiona je jedan od prioriteta kojim će se Grupa baviti, saopštili su iz crnogorskog Evropskog pokreta. Cilj ZB6 je da kroz unaprjeđenje regionalne saradnje i zajednički nastup prema evropskim donosiocima odluka, ukaže na važnost koju region Zapadnog Balkana ima za EU i vrati pitanje proširenja na vrh evropske agende.

"Jedna od prvih aktivnosti Grupe za javno zastupanje ZB6 će biti predstavljanje smjernica za izradu Regionalne strategije za zastupanje interesa regiona za pristupanje Evropskoj uniji, kao i za izradu odgovarajućih nacionalnih strategija koje su formulisane tokom jednogodišnjeg istraživačkog projekta, u svih deset navedenih zemalja", navodi se u saopštenju.

Osnivanje i organizaciju Grupe za javno zastupanje ZB6 su pomogle organizacije civilnog društva iz zemalja Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka). Grupa je nastala kao rezultat jednogodišnjeg projekta Evropskog pokreta u Srbiji i partnera iz regiona, a podržali su ga Višegradski fond, Njemačka saradnja i Savjet za regionalnu saradnju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније