Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

30. 09. 2016. 18:34   >>  18:29

NVO PISALE VLADI

Potrebno održivo zapošljavanje asistenata

Grupa NVO apelovala je na predsjednika Vlade, Mila Đukanovića, ministra prosvjete, Predraga Boškovića i ministra rada i socijalnog staranja, Borisa Marića da obezbijede trajno, održivo i plaćeno zapošljavanje asistenata u nastavi, za djecu s posebnim obrazovnim potrebama.

Pismo potpisuju izvršna direktorica NVO Naše sunce, Milka Šćepanović, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić, predsjednik Prvog udruženjea roditelja djece i omladine s posebnim potrebama, Savo Knežević, izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović, izvršna direktorica NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević, izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava (CŽP), Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Juventas, Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća (SŽK), Ljiljana Raičević, koordinatorka Centra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA, Ljupka Kovačević i predsjednik Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici, Milisav Mimo Korać.

“Apelujemo na Vas da hitno preduzmete korake iz Vaše nadležnosti da se obezbijedi trajno, održivo, plaćeno zapošljavanje asistenata u nastavi za svu djecu koja su usmjerena u inkluzivno obrazovanje u vaspitno obrazovne ustanove u Crnoj Gori, za koje je rješenjem o usmjeravanju utvrđena neophodna asistencija radi uključivanja u vaspitno-obrazovni proces. Smatramo da je to jedini način da se ostvari pravo djece sa posebnim obrazovnim potrebama na besplatno osnovno obrazovanje bez diskriminacije, a koje im garantuje Ustav Crne Gore. Asistent u nastavi se obezbjeđuje za djecu sa težim i teškim tjelesnim smetnjama, sa umjerenim mentalnim smetnjama, djecu bez vida, sa najtežim i potpunim gubitkom sluha, sa težim do teškim govorno-jezičkim smetnjama i sa autizmom”, navodi se u pismu.

Inkluzivno obrazovanje te djece, kako dodaju iz NVO, nije moguće bez podrške asistenta.

“Na početku školske 2016/2017. godine sva djeca koja su usmjerena u inkluzivno obrazovanje nijesu započela školovanje zato što njihovi roditelji nijesu mogli da priušte da plate asistenta za svoju djecu, jer asistentima rad u septembru i oktobru nije plaćen zbog ograničenja u zapošljavanju u javnim ustanovama u predizbornom periodu na poslovima koji nijesu propisani aktom o sistematizaciji radnih mjesta, a zanimanje asistenta u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, nažalost, do danas nije sistematizovano. Iako je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa školama obezbijedilo da znatan broj asistenata (265) od septembra radi u školama na volonterskoj osnovi, i bez ugovora, asistenti ipak nijesu obezbijeđeni svoj djeci koja su na njih imala pravo u skladu sa rješenjima o usmjeravanju”, poručuju iz NVO.

Prema njihovim saznanjima, djece koja su rješenjima o usmjerenju dobila pomoć asistenta u nastavi je barem dvostruko više.

“Zbog višegodišnjeg problema u kontinuitetu isplata ionako skromnih naknada za rad asistenata kroz Program javnih radova i realizacije grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, asistenti u nastavi koji su adekvatno obučeni, koji su stekli dragocjeno iskustvo u radu sa djecom i na koje su djeca navikla, napustili su taj poziv kada im ponovo, na početku ove školske godine, nije omogućeno da zaključe ugovore i budu plaćeni za svoj posao”, navodi se u pismu.

Pomenute NVO u pismu Đukanoviću, Boškoviću i Mariću predložile su niz mjera.

Predložene mjere, kao i obrazloženja NVO, prenosimo integralno:

Da Vlada odmah obezbijedi da škole aktima o sistematizaciji propišu radna mjesta asistenta u nastavi djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, čime bi se prevazišla ograničenja u zapošljavanju u javnim ustanovama u predizbornom periodu, odnosno ispunili uslovi da se odmah zaključe ugovori sa asistentima u nastavi;

Da se obezbijedi da se za posao asistenta u nastavi prvenstveno angažuju one osobe koje su adekvatno obučene za taj posao i koje su imale najviše iskustva u obavljanju tog posla. Na ovaj način bi se zadržao kadar koji je obučen za taj posao i koji je stekao dragocjeno iskustvo u radu proteklih godina, u korist djece koja pate zbog zamjene asistenta na čiju se pomoć i podršku naviknu;

Da se Skupštini predloži izmjena člana 30a Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama (Asistent u nastavi), da bi se propisalo da će se asistenti u nastavi plaćati iz državnog budžeta umjesto da taj zahtijevan posao obavljaju “po pravilu, kao volonterski rad”, kako je sada propisano.

Obrazloženje:

Ustav Crne Gore u članu 68 garantuje posebnu zaštitu lica sa invaliditetom, u članu 75 pravo na školovanje pod jednakim uslovima, kao i na obavezno i besplatno osnovno školovanje. Ustav u članu 8 propisuje zabranu diskriminacije i ističe da se diskriminacijom neće smatrati posebne mjere usmjerene na stvaranje uslova za postizanje ukupne ravnopravnosti i zaštite lica koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju. Djetetu se jamči posebna zaštita (čl. 73-74).

Zakon o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama propisuje u članu 30a: ”Djetetu sa posebnim obrazovnim potrebama u toku pohađanja nastave može se obezbijediti asistent u nastavi, kao tehnička pomoć u pogledu obezbjeđivanja pristupa obrazovanju i obrazovnom postignuću. Komisija određuje rješenjem kojoj se djeci obezbjeđuje tehnička pomoć. Asistent u nastavi obavlja tehničku pomoć, po pravilu, kao volonterski rad, u skladu sa posebnim zakonom.”

U Strategiji inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori (2014-2018) je ocijenjeno da podrška učeniku u vidu asistencije u nastavi nije u potpunosti definisana i standardizovana, da je potrebna aktivnija uloga škola u organizaciji i praćenju izvođenja ove podrške i održiv model finansiranja” (str. 11). Preporučeno je da se razvije optimalan i održiv model asistencije učeniku u nastavi (str. 12).

U Informaciji o angažovanju asistenata u nastavi za potrebe djece sa posebnim obrazovnim potrebama Ministarstva rada i socijalnog staranja od 26.03.2015. godine[], ukazano je da ”asistenciju treba uvesti na jasan i precizan način, kroz izmjene zakona iz oblasti obrazovanja, jer praksa pokazuje da se zbog specifičnosti potreba djece i obrazovnog procesa ona ne može ostvarivati kroz volonterski rad”. Objašnjeno je da se do definisanja održivih rješenja sprovodi prelazno rješenje kroz Program javnih radova i realizacijom grant šema pri Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, ali i da je ”konstantno prisutan problem obezbjeđivanja dovoljnih sredstava za realizaciju javnog rada ”Asistent u nastavi” za jednu školsku godinu, i da se problemi u finansiranju javljaju početkom nove školske godine.

U pomenutoj Informaciji je na kraju navedeno da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja uz konsultacije sa Ministarstvom prosvjete predložilo u martu prošle 2015. godine da se započne blagovremeno sa aktivnostima definisanja broja djece kojima je potreban asistent, definisanja zanimanja asistent u nastavi, da se u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje obezbijedi potreban iznos sredstava za finansiranja projekta Asistenti u nastavi za potrebe djece sa posebnim obrazovnim potrebama za cijelu školsku 2015/2016, da Ministarstvo rada i socijalnog staranja izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom predvidi za tu svrhu sredstva iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Nije nam poznato šta je od svega pomenutog u tački 5 ostvareno, osim što znamo da je protekle školske godine 2015/2016 takođe bilo zastoja u plaćanju asistenata, odnosno problema u kontinuiranom finansiranju.

Ova školska 2016/2017. godina je započela bez angažovanja dovoljnog broja asistenata u nastavi za svu djecu sa posebnim obrazovnim potrebama. Asistenti su angažovani po pravilu bez potpisanog ugovora, odnosno uz preporuku da potpišu ugovor o volontiranju, s obrazloženjem da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja onemogućava njihov plaćeni angažman.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja[] je predviđeno da se u javnim ustanovama, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja naometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta (čl. 33). Kako se početak školske 2016/2017. godine poklopio sa tzv. predizbornim periodom, zapošljavanje asistenata je onemogućeno u praksi, jer njihova radna mjesta nijesu sistematizovana u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Međutim, svakako je neprihvatljivo da angažovanje asistenata u nastavi zavisi od projekta Zavoda za zapošljavanje i da se uslijed političkih, materijalnih ili drugih okolnosti ne obezbijede asistenti u nastavi svoj djeci sa posebnim obrazovnim potrebama bez izuzetka.

U Crnoj Gori trenutno nastavu pohađaju po pravilu djeca sa posebnim obrazovnim potrebama čiji roditelji mogu da plate rad asistenata u nastavi. Ni ove školske godine kao ni i prethodnih godina, djeca sa posebnim obrazovnim potrebama, čiji roditelji nijesu u finansijskoj mogućnosti da lično plate rad asistenata, nijesu u prilici da odgovarajuće pohađaju nastavu. Prema informacijama dobijenim od udruženja roditelja NVO Naše sunce, u pitanju je najmanje petoro takve djece u Podgorici.

Prema podacima udruženja roditelja Naše sunce, procijenjuje se da polovina od ukupnog broja djece sa posebnim obrazovnim potrebama nema dodijeljene asistente u nastavi. Primjera radi, u OŠ ”21. maj” koju pohađa više od dvadesetoro djece sa posebnim obrazovnim potrebama, angažovano je svega 13 asistenata, dok su u OŠ ”Milovan Musa Burzan”, koju pohađa devetoro djece sa posebnim obrazovnim potrebama, angažovana svega tri asistenta. Vjerujemo da nema potrebe posebno obrazlagati da se ovakvim postupanjem podriva suština asistencije u nastavi - puna individualna posvećenost jednom djetetu i njegovim potrebama, dok inkluzivno obrazovanje ne postiže nikakav efekat.

Neizvjesnost radnog angažmana koja se javlja na početku svake školske godine, a traje i tokom godine, primorava asistente u nastavi da se opredijele za promjenu zanimanja. Posledice trpe upravo djeca koja po pravilu vrlo teško ili i nikako ne prihvataju ovakve promjene (“Moje dijete ne može da prihvati da promijeni klupu u kojoj sjedi, a ne osobu koja je radila sa njim godinu dana.”). U tom kontekstu molimo da ispitate informacije da se posredstvom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore na ovim radnim mjestima zapošljavaju osobe bez potrebnih kvalifikacija i prethodnog iskustva, da se ne vrši evaluacija formalno spovedenih obuka za osposobljavanje za posao asistenta u nastavi i da se angažuju osobe koje su prošle samo dvodnevni kurs.

U odnosu na međunarodne obaveze Crne Gore, podsjećamo da Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom (čl. 24), dok garantuje pravo na besplatno inkluzivno obrazovanje. Komitet za prava osoba sa invaliditetom je nedavno (26.8.2016) objavio Opšti komentar prava na inkluzivno obrazovanje iz Konvencije, u kome je navedeno da država mora da prihvati da je pojedinačna podrška prioritet i da mora da bude besplatna na svim nivoima obaveznog obrazovanja (tačka 17). Takođe, u Komentaru se navodi da uvođenje đaka s invaliditetom u redovnu nastavu bez neophodnih strukturnih prilagođavanja u nastavi znači da nema inkluzije (tačka 11). Komitet je poručio ministarstvima prosvjete da moraju da obezbijede da se svi resursi investiraju u unapređenje inkluzivnog obrazovanja, i za neophodne promjene u institucionalnoj kulturi, politici i praksi (tačka 12).

Prethodno je i Komitet za prava djeteta (27.2.2007) objavio Opšti komentar br. 9 o pravima djece sa smetnjama u razvoju u kojem je ukazao na to da „ne treba zaboraviti da je država ugovornica ta koja je konačno odgovorna za obezbeđivanje odgovarajućih sredstva za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i za postavljanje strogih smjernica za isporuku usluga. Sredstva koja se odvajaju za decu sa smetnjama u razvoju treba da budu adekvatna – i usmjerena tako da ne budu korišćena u druge svrhe – za pokrivanje svih njihovih potreba, uključujući i programe za obuku profesionalaca koji rade sa djecom sa smetnjama u razvoju, poput nastavnika, fizioterapeuta i kreatora politike, obrazovnih kampanja, finansijsku podršku porodicama, održavanje zarada, socijalno osiguranje, pomoćne uređaje i srodne usluge. Uz to, moraju se obezbijediti i sredstva za druge programe za uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u redovne obrazovne programe, između ostalog za obnovu škola radi obezbeđivanja fizičkog pristupa dece sa smetnjama u razvoju“ (tačka 20).

Smatramo da je razumna pretpostavka da se sredstva za plaćanje asistenata za godinu dana mogu i moraju obezbijediti u budžetu Crne Gore, ako se ima u vidu da godišnji troškovi tog zapošljavanja iznose oko 410.000 eura,[] a da je u periodu od nešto više od godinu dana (zaključno sa 22.10.2015) sa računa Ministarstva rada i socijalnog stararanja preusmjereno skoro 1.o0o.ooo eura Turističkoj organizaciji i za potrebe rješavanja stambenih pitanja zaposlenima u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, dok je javnost obaviještena da je Ministarstvo prosvjete u aprilu ove godine sportskom klubu Budućnost poklonilo 800.000 eura!! Ovo nas sve uvjerava da sredstava ima, samo ih je neophodno prvenstveno uložiti u ostvarivanje osnovnih, ljudskih prava, kao što je pravo na besplatno i inkluzivno osnovno obrazovanje djece sa posebnim potrebama. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније