Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objava: D.Ž./M.M.Lj. [ Pobjeda/Dan ]

01. 10. 2016. 08:12   >>  08:41

NASILJE TABU

Zbog zlostavljanja oduzeto 60 djece

Centri za socijani rad u poslednje dvije godine u hraniteljske porodice ili u Dječiji dom "Mladost" u Bijeloj smjestili su 60 djece koja su bila žrtve nasilja biološklih roditelja. Šef predstavništva UNICEF-a, Bendžamin Perks smatra da su u Crnoj Gori pojave poput zlostavljanja i nasilja još često nevidljive i predstavljaju tabue.

"U sadašnjem izbornom procesu, čini se da nijedan novinar ne pita kandidate o kvalitetu obrazovnog i zdravstvenog sistema. Nijedna organizacija civilnog društva ne prati da li mediji postavljaju takva pitanja, što u jednoj demokratiji rezultira skromnom potražnjom za unapređenjem sistema zdravstva ili obrazovanja", kazao je Perks za Pobjedu.

Kako dodaje, u Crnoj Gori su pojave poput zlostavljanja i nasilja još često nevidljive i predstavljaju tabue.

"Ipak, mnogo se pozitivnih promjena za djecu desilo u proteklih nekoliko decenija i jasno je da u vašoj zemlji nema namjernog i rasprostranjenog kršenja prava djece", ocijenio je Perks.

S druge strane, prema njegovim riječima, kada je dijete žrtva seksualnog zlostavljanja kod kuće, mala je vjerovatnoća da će dobiti pravovremenu i sveobuhvatnu zaštitu koja mu je neophodna.

Perks kaže da ima još dosta posla u zaštiti prava najmlađih, kao i da je neophodno da se u javnosti više pažnje posveti razgovoru o dubokim, temeljnim problemima koji podrivaju kvalitet rada obrazovnog ili zdravstvenog sistema za djecu ili pitanju siromaštva među njima.

"Broj djece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju redovne škole porastao je za 50 odsto, a onih koji su smješteni u institucije se prepolovio", naveo je on.

Zabrinjavajući broj zlostavljane djece 

Prema podacima iz Vlading izvještaja o sprovođenju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, u 2014. godini registrovana su 22 slučaja izdvajanja djece, dok je prošle godine registrovano 38 takvih slučajeva, piše Dan.

U tom dokumentu koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici navodi se da Crnoj Gori nedostaju specijalizovane usluge koje se pružaju samo djeci kao i specijalizovani programi kreirani za najmlađu populaciju – žrtve nasilja.

„U slučajevima nasilja u porodici, ukoliko stručni tim centra procijeni da je u interesu djece izdvajanje, onda se oni smještaju u srodničke porodice. Ukoliko za to ne postoje uslovi smještaju se u nesrodničke hraniteljske porodice ili u krajnjem slučaju u Dječiji dom Mladost", kaže se u dokumentu.

Kako se dodaje, centri su u 2014. registrovali 310 djece koja su bila žrtve nasilja, dok su prošle godine zabilježili 192 slučaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније