Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž. [ Izvor: Dnevne novine ]

01. 10. 2016. 08:54   >>  08:33 2

NA ZLATICI

Kasni gradnja kampa za elitne jedinice

Gradnja novog kampa za elitne policijske jedinice uveliko kasni, a ukoliko pripremni radovi ne počnu do kraja godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je naručilac posla, može ostati bez pola miliona eura, koje su opredijeljene za tu namjenu.

Sredstva su obezbijeđena iz kapitalnog budžeta tog Ministarstva za 2016. godinu, a namijenjena su za pripremne radove na izgradnji kompleksa smještajnih objekata Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP) u Kampu Zlatica. Procedure nalažu da, ukoliko se novac ne utroši, 31. decembra se povlači sa računa i preusmjerava na druge projekte, pišu Dnevne novine.

Glavni projekat za taj objekat, koji će državni budžet koštati šest miliona eura, uradila je firma "Ing-Invest”, ali revizija tog projekta već mjesecima nikako da bude urađena, zbog žalbi zainteresovanih firmi, koje žele taj posao. Dok ne bude urađena revizija Glavnog projekta, ne može se raspisati ni tender za izbor izvođača ovih radova, zbog čega će, po svemu sudeći, kasniti realizacija tog projekta.

U junu ove godine izabrana je firma "Urbi Pro”, koja je trebalo da uradi reviziju glavnog projekta za iznos od 28.560 eura. Međutim, taj izbor osporavaju firme koje su bile niže rangirane. Iz tog razloga novac za izradu projekta nije isplaćen ni firmi "Ing-Invest”, a nijesu ni počeli pripremni radovi na uklanjanju postojećeg objekta, kao i izradu magacinskog prostora.

Prvobitnim planom predviđena je izgradnja smještajnog objekta na postojećoj lokaciji, koja obuhvata četiti faze, ukupne vrijednosti oko šest miliona eura.

U prvoj fazi je planirano rušenje postojećeh objekta, izgradnja smještajnog bloka prizemlje (ulazni hol, recepcija, prostor za dnevni boravak, restoran sa 100 mjesta, kuhinja, vešeraj, tehničke prostorije i prateći sadržaj), kao i smještajni blok I sprat sa 115 ležajeva, administrativni blok, natkriveni parking prostor sa heliodromom, taktička kuća, dresura pasa, magacinski prostor, uređenje terena sa ogradom, te infrastrukturni priključci. Ukupna vrijednost prve faze je oko 3,8 miliona eura.

U drugoj fazi će se raditi sportski blok, otvoreni poligon sa preprekama i veračka kuća, za šta će ukupno trebati oko 461.500 eura. Treća faza podrazumijeva nadgradnju smještajnog bloka za prvi sprat dodatnih 115 ležajeva za šta će biti potrebno skoro 1.2 miliona eura. Još oko 400.000 eura biće potrebno za komunalije. Za četvrtu fazu planirana je izradnja streljane.

U Idejnom projektu je ocijenjeno da postojeća lokacija kampa sa svojom površinom od oko 38.000 kvadrata zadovoljava potrebe za izgradnjom objekata i formiranje otvorenih površina, koje će specijalne jedinice imati na raspolaganju.

Izgradnjom planiranih sadržaja dobija se kompleks objekta ukupne bruto površine oko 5.350 metara kvadratnih sa sadržajima na otvorenom, uređenjem terena, infrastrukturnim priključcima.

Novi smještajni kapaciteti zadovoljiće sve potrebe pripadnika elitnih policijskih jedinica, koje sada funkcionišu u dosta lošim uslovima.

Naime, predstavnici SAJ-a i PJP-a su se pretprošle godine obraćali menadžmentu MUP-a i UP-a, navodeći da su sve prostorije u kampu „Zlatica" u veoma lošem stanju, najviše zbog dotrajalosti samog objekta, neadekvatnog održavanja i potrebnog finansijskog ulaganja.

Takođe, naveli su da su česti ispadi objekta sa elektro-napajanja, da dolazi do kvara elektro-instalacija, dovoda za grijanje, što znatno otežava rad službenika u ovim prostorijama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније