Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž. [ Radio Kotor ]

01. 10. 2016. 11:12 >> 13:23
8

DR KAVARIĆ

Nije dokazana veza MMR vakcine i autizma

Niti jedan naučni rad nije dokazao bilo kakvu povezanost između vakcine MMR, autizma i dijabetesa, kazao je specijalista pedijatar podgoričkog Doma zdravlja, Nebojša Kavarić, odgovarajući na pitanja građana, sinoć u kotorskom Kulturnom centru. Tamo je održana tribina “Bezbjednost vakcina”.

Kavarić je apelovao na roditelje da sva pitanja o ljekovima, vakcinama i nus pojavama upute savjetovalištima i stručnim licima.

“Nikada nemojte izaći iz savjetovališta dok nijeste pitali sve što vas zanima jer je bolje da saznate što više nego da odete sa bilo kakvo sumnjom. Čitajte i na internetu, ali obazirite se na odgovore stručnjaka jer oni su ti koji više znaju od vas. Da smo mi ljekari u poziciji da znamo bilo šta i da je to milioniti dio od onoga u šta pojedini od vas sumnjaju - mi bi se izborili da se pomenuta vakcina zabrani zbog toga što smo obavezni da štitimo zdravlje svakog djeteta u Crnoj Gori”, kazao je Kavarić.

Predstavnica Agencije za ljekove, Željka Bešović, kazala je da je procedura stavljanja lijeka u promet u Crnoj Gori ista kao u zemljama EU.

“Osim dozvole koja omogućava dostupnost lijeka u apotekama, dio procesa registracije je i odobrena informacija koju proizvođač mora da stavi na raspolaganje zdravstvenim radnicima,”, kazala je. Tu je, ističe, i upustvo za upotrebu sa svim neophodnim informacijama zasnovanim na naučnim dokazima, koje je namijenjeno pacijentima odnosno, u ovom slučaju, roditeljima.

Epidemiolog Dragan Laušević kaže da takozvane žive vakcine koje su oslabljene – poput MMR vakcine, daju dugotrajnu zaštitu.

“Nakon prve doze mi imamo između 85 i 95 odsto osoba koje su zaštićene i zaštita traje od 20 do 30 godina. Kad date dvije doze onda se ta zaštita povećava između 95 i 99 posto što nam je sasvim dovoljno da održavamo kolektivni imunitet i da nema obolijevanja. Inaktivirane vakcine kao što je vakcina protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa imaju kraći imunitet i zato s vremena na vrijeme moramo da sprovodimo revakcinacije.Vakcinacija ne štiti samo onoga ko je vakcinisan već i ostale u kolektivu. Sa druge strane, onaj ko nije vakcinisan i unese infekciju može drugog člana kolektiva da dovede u vrlo nezgodnu situaciju, a pogotovo one koji su jako osjetljivi i ne mogu da budu vakcinisani i kod kojih su komplikacije od prirodno preležanih bolesti češće, pojasnio je Laušević.

Pedijatrica iz kotorskog Doma zdravlja, Vesna Mačić, takođe apeluje na roditelje da se za sve nedoumice obrate ljekarima.

“Razumijem da su u moru informacija uplašeni i da imaju brojna pitanja, ali i podsjećam da ne treba generalizovati stvari i zanemarivati vakcinacije. Svrha svakog našeg kontakta sa vama je upravo da vam pružimo pravu informaciju”, rekla je Mačić.

Zašto vakcinacija nije stvar izbora, koliki vremenski period vakcina štiti naš organizam, ko snosi odgovornost ako se dijete ne vakciniše, da li vakcina MMR može prouzrokovati autizam kod djece, koje su nus pojave, koliko je značajno uredno vakcinisanje djece zbog njihovog ulaska u kolektiv – samo su neka od pitanja koja su zainteresovani Kotorani postavljali ljekarima.

Tribinu su organizovali JZU Dom zdravlja Kotor, Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Kulturni centar “Nikola Đurković”.

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније