Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž. [ TVCG, Mina ]

01. 10. 2016. 12:44   >>  13:46 1

POČINJE KONTROLA

AFIS provjerava sve otiske prstiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počeće danas u 13 sati proceduru prve provjere podataka koji se odnose na birače korišćenjem AFIS sistema, najavio je resorni ministar, Goran Danilović. On je pojasnio da softver treba da uporedi međusobno sve otiske prstiju u bazi koja ima 530 hiljada građana upisanih u birački spisak.

„Nakon toga ćemo dobiti eventualno poklapanje određenih otisaka, što bi značilo da postoje duplo upisani birači“, kazao je Danilović novinarima na svečanoj dodjeli nagrada zaposlenima u MUP-u.

On je rekao da MUP neće sam niti odokativno određivati postoje li duplo upisani, već je predviđena procedura po kojoj duplikacije identifikuju ljudi kojima je to profesionalni posao.

Kako je rekao, prethodno će to konstatovati predstavnici u Radnoj grupu i odmah, eventualno, uputiti podatke Forenzičkom centru.

„Nadam se da će sve to biti u redu i da rezultati neće dovesti u pitanje izborni proces“, poručio je Danilović.

On je podsjetio da je u pitanju složena procedura za koju se nada da će biti okončana za 24 sata.

„Podsjećam, AFIS sistem upoređuje jedan otisak prsta sa svakim drugim od 530 hiljada drugih“, precizirao je Danilović.

On je ponovio da će provjera AFIS sistema biti sprovedena još jednom prije potpisivanja biračkog spiska.

Na pitanje da li očekuje da će političke tenzije prerasti u moguće sukobe, Danilović je kazao da nije vidio najavu nečega što bi trebalo da brine.

„Nadam se da ukoliko budemo imali pošten izborni dan i pošten izborni proces da ćemo imati i pošteno prihvatanje rezultata. Bude li manipulacija, svako ima pravo da na njih odgovori na zakonit način“, istakao je Danilović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније