Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2016. 20:20   >>  20:00

NUMANOVIĆ PORUČIO

Prava žena moraju biti promovisana

Crnogorsko patrijahalno društvo prepoznaje ulogu i značaj žena, ali njihova prava moraju biti promovisana, kako bi i one uspješno ostvarile svoj potencijal, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Numanović je danas boravio u radnoj posjeti Žabljaku, gdje je sa predsjednikom opštine Veselinom Vukićevićem razgovarao o aktuelnom stanju zaštite i uvažavanja ljudskih i manjinskih prava u toj opštini.

U fokusu sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva, bio je značaj ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti koja predstavlja jednake mogućnosti za žene i muškarce u svakom društvu, posebno onom koje poštuje demokratske principe.

Numanović je podsjetio da su ekonomija i vladavina prava pretpostavke održivog razvoja, odnosno da vladavina prava stoji u direktnoj proporciji sa ekonomskim napretkom države, i kazao da je Vlada pokazala punu spremnost u zaokruživanju zakonodavnog okvira u oblasti zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava.

Kako je saopštio, prepoznata je potreba intenziviranja zajedničkih aktivnosti na primjeni usvojenih zakona, i u predstojećem periodu to će biti jedan od prioriteta.

“On je naglasio i značaj unaprjeđivanja ženskog preduzetništva u opštini Žabljak, podsjećajući da smo patrijahalno društvo koje prepoznaje ulogu i značaj žena, ali da moramo promovisati njihova prava kako bi i one uspješno ostvarile svoj potencijal”, kaže se u saopštenju.

Vukićević je predstavio izazove sa kojima se opština Žabljak susrijeće na planu promovisanja ljudskih prava, postizanja rodne ravnopravnosti i unaprjeđenja kvaliteta života pripadnika marginalizovanih društvenih grupa.

Prema njegovim riječima opština Žabljak prepoznaje vrijednost povoljnih kreditnih linija za žene preduzetnice, kao i neophodnost njihovog prezentovanja potencijalnim budućim preduzetnicama.

“S tim u vezi, predstavnici Investiciono-razvojnog fonda će naredne nedjelje predstaviti svoje kreditne linije za podršku kako u ovoj, tako i u drugim oblastima. Predstavljene povoljnosti poslužiće kao potencijalna motivacija zainteresovanim ženama, ali i proširiti njihovu informisanost o mogućnostima koje im se nude”, navode iz Ministarstva.

Sagovornici su se usaglasili da je sve vidljivija potreba da se u partnerskom odnosu realizuju predviđene mjere iz planova i programa u oblasti zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava i sloboda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније