Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

10. 10. 2016. 21:20   >>  20:58 1

OTVORENO PRODAJNO MJESTO

U Pošćenju promovišu pčelinje proizvode

Promotivno-prodajno mjesto za pčelinje i druge tipične proizvode, koje je otvoreno danas u selu Pošćenje, doprinijeće valorizaciji crnogorskog meda i afirmaciji pčelarstva u državi, saopšteno je na otvaranju.

Otvaranje promotivno-prodajnog mjesto je organizovano u okviru projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu”, koji implementira Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Izvršna direktorica CSTI, Svetlana Vujačić, kazala je da je glavni cilj projekta, koji finansira Evropska unija u iznosu od 85 odsto ukupnih sredstava u okviru IPA prekograničnog programa Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kreiranje novog turističkog proizvoda–rute putevi meda Durmitora i Hercegovine.

„Projekat je počeo prije dvije godine, sad je u završnoj fazi. Projekat je imao niz aktivnosti, kojima se paralelno radilo na razvoju kvaliteta pčelinjih proizvoda i na razvoju turističkog proizvoda“, rekla je Vujačić nakon otvaranja.

Razvoju turističkog proizvoda je, kako je navela, prethodio niz aktivnosti i rada sa pčelarskim organizacijama i sa pčelarima koji su uključeni u ovaj projekat.

„Imamo 22 pčelara i osam ugostitelja sa crnogorske strane i isto toliko sa hercegovačke strane, koja čini ovu temtasku stazu, a sa kojima smo radili na razvoju i identifikaciji njihove ponude. Njihova ponuda je prezentovana u katalozima, a kao dodatni vid promocije su otvarena promotivno-prodajna mjesta“, rekla je Vujičić.

U Crnoj Gori, kako je kazala, pored promotivno-prodajnog mjesta u Pošćenju, imaju još dva takva promotivna mjesta.

„Imamo promotivno-prodajna mjesta na Bogetićima i u Mojkovcu na ulazu u Nacionalni park Biogradska gora, dok su u Hercegovini na četiri lokacije – Mostaru, Ravnom, Gackom i Trebinju“, precizirala je Vujičić.

Kako je ocijenila, ti objekti još su jedan dodatan vid plasmana i kontrole pčelinjih proizvoda.

„U okvru ovih objekata ćete naći sigurno kvalitetan proizvod od meda. Projekat ima i kontrolnu ulogu, gdje će svaki proizvod koji bude plasiran, morati da prođe analizu. Turista koji posjeti ove objekte, dobiće informacije gdje još može da svrati i koje proizvode još da dobije“, pojasnila je Vujičić.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, kazao je da je Crna Gora, kroz taj projekat, dobila tri promotivno-prodajne pčelarske kućice na vrlo atraktivnim pozcijama.

„Nadamo se da ćemo u ovim objektima valorizivati kvalitet i uspjeh crnogorskih pčelara u narednom periodu“, naveo je Miljanić.

On je ocijenio da je taj projekat značajan za pčelarstvo, poljoprivredu Crne Gore i državu.

Generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja,
Darko Konjević, smatra da je današnja prezentacija promotivno-prodajnog objekta jasan pokazatelj da politika tog resora ima efekta i da se pčelarstvo kao poljoprivredna grana razvija.

„Broj košnica u Crnoj Gori se povećava. To je nama samo dodatni impuls da sve ove aktivnosti koje radimo još jače na korist krajnjih potrošača, u ovom slučaju pčelara“, poručio je Konjević.

Svako lokalno udruženje pčelara, kako je naveo, pokušava da svoje proizvode plasira.

„Jedan od najboljih načina je da to bude na jednom mjestu, možda pod jednim brendom“, istakao je Konjević.

Željko Ćirović, koji se bavi pčelarstvom 30 godina i čiji proizvodi će se naći u promotivno-prodajnom objektu u Pošćenju, kazao je da posjeduje 250 košnica.

„Ova kućica će nam koristiti za bolji plasman naših proizvoda. S obzirom da su u blizini ovog objekta Kanjon i Etnoselo Nevidio, očekujemo veću posjetu turista i bolji plasman naših proizvoda“, rekao je Ćirović.

On smatra da će boljom realizacijom pčelarskih proizvoda mladi pčelari uvidjeti svoj interes i da će se povećati interesovanje za pčelarstvom u Crnoj Gori.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније