Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

11. 10. 2016. 11:19   >>  10:57

SINDIKAT DOKTORA MEDICINE

Ministarstvo ne zna da identifikuje probleme

Ministarstvo zdravlja za dvije godine mandata nije bilo sposobno da makar identifikuje probleme u zdravstvu, kamoli da ih riješi, saopštili su iz Sindikata doktora medicine. Zbog toga će, kako su kazali, novi sastav imati težak zadatak da zdravstveni sistem oporavi od populizma, nedostatka vizije i kompetentnosti.

 

U saopštenju koje potpisuje predsjednica Sindikata Milena Popović Samardžić navodi se da ministar zdravlja Budimir Šegrt treba da podnese ostavku.

“Nakon svega mislimo da je konačno vrijeme da se trenutni Ministar zdravlja sa svim “počastima” koje je zaslužio opozove sa ove funkcije. Štetu nije nanio samom sebi, ali nažalost jeste pacijentima, zdravstvenim radnicima, ljekarima i crnogorskom zdravstvu uopšte. Vrijeme je da se na poziciju Ministra zdravlja najzad dovede stručno lice”, navodi se u saopštenju Sindikata doktora medicine. .

Dok se u zemljama širom svjeta izbori dobijaju na platformi kojom se želi unaprijediti zdravstveni sistem, u Crnoj Gori se, kako kaže predsjednica Sindikata,  radi na njegovom sistemskom urušavanju.

 “Ljekari koji su pokazali bahatost u propisivanju dvije kutije Monoprila, lijeka za pritisak, disciplinski će odgovarati” - poručuje Ministar zdravlja Budimir Šegrt. Ministar je najzad ustanovio ključni problem zdravstvenog sistema! Nije to nezakonit rad Ljekarske komore, nisu to ni propali tenderi, nedostatak ljekova, nisu to niska primanja, nisu to ni katastrofalni uslovi u zdravstvenim ustanovama, kao ni nagomilano nezadovoljstvo kod pacijenata i zaposlenih u zdravstvu, to su dvije kutije Monoprila, kaže Ministar zdravlja”,navodi se u saopštenju.

Ljekarska komora radi izvan mandata gotovo dvije godine, tvrdi Popović Samardžić.

“Ministar je to i sam priznao, ali prema njegovom mišljenju, koje je iznad zakona, nije “racionalno” rješavati taj problem po zakonu - zajedno sa Skupštinom Ljekarske komore, koja je nelegalna i nelegitimna, proglasiće je legitimnom i legalnom”, navodi se u saopštenju.

Zdravstveni radnici su nezadovoljni uslovima rada, niskim zaradama.

” Dakle drage kolege, budite spokojni, naš Ministar će nas spasiti od manipulacija koje prijete sa svih strana, jer uskoro su izbori. Naš konstantni vapaj za boljim uslovima liječenja pacijenata i stvaranje pristojnih uslova za život ljekara on tumači kao politikanstvo. Očigledno ga ne interesuju niti pacijenti niti ljekari, u njegovoj glavi sve je politika”, saopštila je Popović Samardžić.

Ona navodi da, dok se “utrkuju naši ministri ko će bolje progoniti ljekare”, crnogorski građani stoje u redovima kod izabranog doktora koji dnevno pregleda između 80 i 100 pacijenata, nakon toga ponovo u redu kod subspecijaliste koji radi i po 80 sati prekovremeno.

“Postavljanje ljudi na čelnim pozicijama u zdravstvenom sistemu po političkoj pripadnosti i podobnosti, Ministru nije problem zdravstvenog sistema Crne Gore, jer dobri ljekari i profesionalci mogu se naći samo u redovima partije”, navodi se u saopštenju.

“Izvještaj o realizaciji akcionog plana za suzbijanje korupcije u zdravstvu, liči na izvještaj kakav bi mogla sačiniti samo još Sjeverna Koreja. Ne dovodi se u pitanje rad Ministarstva zdravlja.  I Montefarmove apoteke su dobro snabdjevene ljekovima. Pacijenti su psihotični i da ne kažemo da lažu kad kažu da nisu mogli naći propisani lijek. Još jedan krivi ili ludi u lancu. Logično zar ne?”, zaključuje Popović Samardžić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније