Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

13. 10. 2016. 18:19 >> 17:58

KAVARIĆ I BOŠKOVIĆ

U 4 škole u Danilovgradu uloženo oko 3 miliona

Vlada Crne Gore je, kroz projekte energetske efikasnosti, u rekonstrukciju obrazovnih i zdrastvenih ustanova do sada uložila preko 20 miliona eura, dok je za posljednjih 10 godina u obrazovni sistem i njegovu infrastrukturu uloženo preko 120 miliona eura, saopšteno je tokom posjete ministra ekonomije Vladimira Kavarića i ministra prosvjete Predraga Boškovića Danilovgradu.

Kavarić i Bošković su, s predsjednikom Opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem, obišli Gimnaziju "Petar I Petrović Njegoš" i JPU "Irena Radović". Na Gimnaziji i vrtiću u toku su radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti.

„Radovi na dva objekta koja smo obišli idu dobro i biće završeni onako kako je to predviđeno projektnom dokumentacijom – do kraja ove godine. Vlada Crne Gore ulaže u projekte energetske efikasnosti već godinama i do sada je uloženo preko 20 miliona eura u 41 objekat u Crnoj Gori, i to 30 obrazovnih i 11 zdravstvenih objekata“, kazao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, ulaganje u energetsku efikasnost je kvalitetna investicija koja ne zahtijeva novo tržište i koja se otplaćuje od ušteda u energiji do koje se dođe samom realizacijom investicije.

„Nastavićemo da ulažemo tamo gdje je najpotrebnije, a to je u zdravstvenim i obrazovnim objektima“, zaključio je Kavarić.

Da će Vlada već u narednoj školskoj godini nastaviti sa realizacijom projekata iz oblasti energetske efikasnosti ponovio je i ministar Bošković.

On je kazao da je Vlada obrazovanje definisala kao ključni prioritet u narednom periodu jer je to, kako je istakao, ključ razvoja Crne Gore.

„Za prethodnih 10 godina Vlada je u obrazovni sistem Crne Gore i njegovu infrastrukturu uložila preko 120 miliona eura. U dva objekta koja smo danas obišli uloženo je preko 1,4 miliona eura. To su podaci koji zaista hrabre i koji nas motivišu da nastavimo da razvijamo, prije svega, infrastrukturu, a samim tim i podižemo kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori“, kazao je Bošković.

On je dodao da se Vlada neće na tome zaustaviti, te da će upravo kroz razvoj predškolskog obrazovanja postići da kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori bude na nivou najrazvijenijih evropskih zemalja.

„Kroz reforme koje radimo u obrazovnom sistemu doprinijećemo stvaranju boljih uslova za djecu i roditelje, a samim tim i za zaposlene u prosvjeti“, kazao je Bošković.

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Branislav Đuranović, podsjetio je da je u primjeni mjera energetske efikasnosti u OŠ "Njegoš" u Spužu i OŠ “Vuko Jovović" u Danilovgradu već investirano preko 1,5 miliona eura.

„Danilovgrad je grad u koji se dolazi. U prilog tome govore i podaci da je za 12 posto povećan broj stanovništva u odnosu na posljednji popis, a u prilog tome govori i činjenica da su kapaciteti za osnovne škole i gimnaziju povećani“, kazao je Đuranović.

Kako je dodao, dovoljno govori i podatak da je u danilovgradsku gimnaziju morala da bude uvedena druga smjena, jer veliki broj djece iz Podgorice dolazi u taj grad.

„To nije slučajno, s obzirom na činjenicu da imamo dobar nastavnički kadar sa dugom tradicijom. Još jedan podatak koji govori o tome gdje je Danilovgrad danas je da je u vrtiću, kada je on počeo sa radom 2010. godine, bilo svega 160 djece koji su ga pohađali. Na današnji dan taj broj je 450“, zaključio je Đuranović.

Kavarić je tokom posjete Danilovgradu razgovarao i sa preduzetnicima iz tog grada i tom prilikom predstavio Vladine programe namijenjene onima koji su spremni da investiraju – i to projekte Biznis zona i Uredbu o podsticanju direktnih investicija koja, kako se navodi, predviđa olakšice za otvaranje novih radnih mjesta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније