Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

17. 10. 2016. 17:42   >>  17:21

PROJEKAT CG I BIH

Promovisati domaći med na turističkim rutama

Projekat „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja - TERRA Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu” doprinijeće da pčelarska gazdinstva ostvare benefite, ukoliko budu ulagali u svoje resurse i infrastrukturu, ocijenjeno je na završnoj prezentaciji tog projekta.

Tokom trajanja projekta, koJI finansira Evropska unija, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore (SPOCG) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) sa crnogorske, u saradnji sa udruženjima LiNK i „Okusi Hercegovinu“ (Mostar), sa bosansko-hercegovačke strane, uspostavili su novi turistički proizvod „Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu”, kao jedinstvenu turističku ponudu te prekogranične oblasti.

Predstavnik SPOCG-a, Vladimir Radulović, ocijenio je da je projekat stvorio uslove za novu verziju razvoja pčelarstva na području gdje je implementiran – u Nikšiću, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovacu i Kolašinu.

„U ovaj projekat uključen je veliki broj pčelara, ugostiteljskih objekata, restorana i hotela koji će u lancu stvoriti jedan novi turistički proizvod“, naveo je Radulović u PR Centru.

Projekat će, kako je pojasnio, stvoriti uslove i mogućnosti da pčelari, kroz angažovanje, stvaraju dodatnu vrijednost plasirajući pčelarsku priču kroz proizvode i marketing.

„Svi oni koji budu ozbiljno shvatili ovaj projekat, koji se budu angažovali da tu pčelarski priču iznesu na pravi način, i koji budu ulagali u sebe i infrastukturu, u svoj porodični biznis, smatram da će imati koristi i da će ovaj projekat doprinijeti da njihova pčelarska gazdinstva ostvare benefite“, istakao je Radulović.

Izvršna direktorica CSTI, Svetlana Vujačić, kazala je da je ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori 205,1 hiljada eura, od čega EU finansira 85 odsto.

„Kreiranjem ovog novog turističkog proizvoda, koji se zasniva na kvalitetnim pčelinjim i ostalim domaćim proizvodima i uslugama, kao i na prirodnoj, istorijskoj i kulturnoj baštini regiona želimo podstaći društveno-ekonomski razvoj prekogranične oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, navela je Vujačić.

Ona je pojasnila da je ta tematske ruta namijenjena turistima koji traže autentičan doživljaj i ambijent, i ocijenila da predstavlja dobrobit za proizvođače domaćih proizvoda, lokalne turističke poslenike i tradicionalne zajednice iz šest opština durmitorskog područja i devet opština u Hercegovini koje pripadaju prekograničnom području.

„Cilj projekta je kreiranje turističkog proizvoda putevi meda koji uključuju promotivno prodajne stanice meda duž glavnih puteva, planirano je osam stanica u Crnoj Gorui i Bosni i Hercegovini“, kazala je Vujačić.

Ona je saopštila da su u projekat uključili i restorane koji će distribuirati glavni promotivni materijal i dodati proizvode meda u svoju ponudu, kao i turističke organizacije i akademske zajednice koje će, kako je navela, unaprijediti rutu i koristiti je za budući ruralni turistički razvoj.

Predstavnica udruženja LINK, Alma Papić, rekla je da se u Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori, novi turistički proizvod oslanja na tri glavna stuba.

„Prvi stub ponude su pčelari, koji su udruženi i koji su prošli obuku. Oni turistima nude obilazak svojih pčelinjaka, savjete i radionice, gastronomsku ponudu o prenoćište ukoliko imaju kapaciteta“, navela je Papić.

Drugi stub ponude su, kako je objasnila, ugostiteljski objekti koji u svojoj gastronomskoj ponudi nuditi jela gdje se med koristi kao ravnopravna namirnica u prirpemi.

„Treći stub turističkog proizvoda su promotivno-prodajna mjesta. Promotivno prodajna mjesta se nalaze u Mostaru, Trebinju i Sarajevu“, navela je Papić.

Predstavnica udruženja „Okusi Hercegovinu“, Adrijana Kvesić, podsjetila je da je početkom godine održana gastronomska organizacija u Miločeru, koja je rezultirala menijem od 30 autentičnih jela Durmitora i Hercegovine, a koja su zansovana na konzumaciji meda.

„Na radionici su 40 predstavnika restorana i domaćina sa Durmitora i Hercegovine unaprijedili svojeu gatronomsku ponudu, nakon čega smo izradili zbirku recepata koje smo nazvali „medni meni“ koja je iozložena u svim promotivno-prodajnim centrima uz ostali promotivni materijal koji smo izradili tokom projekta“, navela je Kvesić.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније