Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

21. 10. 2016. 09:20 >> 08:59
4

"POMOZIMO RADMILI"

U trošnoj kući živi od 60 eura

U selu Gornji Kokoti, nadomak Podgorice, u urušenoj kući u kojoj opadaju djelovi plafona živi starica narušenog zdravlja. Riječ je o Radmili Stojanović, koja mjesec preživljava sa 60 eura staračke nadoknade.

 

Na molbu seljana, volonteri Banke hrane posjetili su Radmilu kojoj su uručili paket sa hranom i sredstvima za higijenu.

"Da su stara i bolesna lica zapostavljena i zaboravljena uvjerili smo se, nažalost, jos jednom. Na molbu mještana sela Gornji Kokoti, volonteri Banka hrane su posjetili dom Radmile Stojanović, ako se tako može nazvati mjesto gdje ona živi. Dočekala nas je šezdesetšestogodišnja žena, uz izvinjenje što smo zbog nje morali da dolazimo na vrh sela. A mi, od nevjerice i prizora koji se ukazao pred nama, nijesmo znali šta da odgovorimo. Ostali smo zatečeni prizorom koji smo vidjeli", saopštili su iz Banke hrane.

Navode da se kuća u kojoj živi Radmila svakodnevno urušava.

"Nema mjesta na plafonu gdje nijesu rupe kroz koje padaju malter i cigle. Pitanje je časa kada će dio krova pasti na ovu ženu. Zidovi su crni i malter opada. U kući je sve mokro, ćebad koja su na podu, kao zamjena za tepih, puna su vode. Ni kauč koji se nalazi u prostoriji nije u boljem stanju. Radmila kaze da stavlja najlon na njega, kako bi imala gdje da sjedne", naveli su iz Banke hrane.

Tokom posjete, po kući su "protrčavali" pacovi.

"Radmila nas je smirivala i govorila da nijesu opasni. Ona se mnogo više plaši zmija kojih ima svuda. U ostavi su se nastanile pa vrata drži zatvorena. Kaže da se dešava da usred kuće ubije šarku ili poskoka", kažu iz ove NVO.

Radmila je nekada bila ugostiteljski radnik u Petrovcu. Usljed tranzicije, ostala je bez posla i nije uspjela da ostvari penziju. Neko vrijeme je držala krave, ali je zbog zdravstvenih problema morala da prestane sa tim poslom.

"Danas Radmila živi od staračke nadoknade koja iznosi 60 eura. Najveći dio novca potroši na lijekove. Za hranu joj ostane jako malo. Kaže da ima dobre komšije i rodbinu koji joj često donesu nešto za jelo. Iako u njenom frižideru nijesmo našli ništa od hrane, ova skromna žena kaže da nije gladna", saopštili su volonteri Banke hrane.

Pozvali su nadležne da pomognu Radmili. Pozvali su i društveno odgovorne kompanije da pomognu, kao i sve dobronamjerne ljude.

"Učinimo zajedno da svoju starost Radmila provede u humanijim uslovima", navode iz Banke hrane.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније