Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2016. 21:39   >>  21:17

U BOKI KOTORSKOJ

Održana Diplomatska regata

Četvrta Diplomatska regata održana je danas u Boki Kotorskoj.

Učesnici regate su se ukrcali u Marini Porto Montenegro na glavnom mulu, nakon čega su jedrilice krenule ka akvatorijumu tivatskog zaliva, sa kursom jedrenja kroz kanal Verige, oko ostrva Sv. Đorđe i Gospa od Škrpjele i nazad. Takmičilo se osam jedrilica i šest katamarana, svako u svojoj klasi, u ukupno tri klase.

Među učesnicima su bili ambasadori Austrije, Njemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Bugarske, Grčke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kosova, Poljske, Turske, Švedske, Slovačke, kao i druge diplomate SAD-a, Srbije, Azerbejdžana (oko 20 članova diplomatskog kora), te predstavnici privrednog i političkog domena, kao i najviši predstavnici Vojske Crne Gore, zatim Privredne Komore Crne Gore i Svjetske Zdravstvene Organizacije, OSCE, EBRD i dr.

Kao i prethodne godine, na regati su učestovale i dvije jedrilice Elan 43 Vojske Crne Gore sa svojom posadom. Van klase jedrila i „Angelo Rosso“ jedrilica, najbrži brod na Jadranu u svojoj klasi, posebno brz na mali vjetar. Profesionalni tim je na regatu došao direktno sa Viške regate u Hrvatskoj, a ovogodišnji najveći uspjeh „Angela Rosso“ je pobjeda na Komiškoj regati.
Na programu je bilo trosatno jedrenje, koje je proteklo uz slab vjetar, pa su brodovi koristili motore i jedra.

U toku je Kapetanova večera u organizaciji Kluba Diplomatske Regate Crne Gore (u hotelu Regent) i proglašavanje pobjednika, kao i uručenje donacije Jedriličarskom klubu Delfin, koji će donaciju upotrijebiti za kupovinu jedra i jarbola za jedrilicu jednog od naših najboljih jedriličara u olimpijskoj klasi Laser Standard, Igoru Lesu.

Nakon što je Svjetski kup u Kini završio na osmom mjestu i upisao se u istoriju crnogorskog jedrenja kao prvi naš jedriličar koji je jedrio među 10 najboljih za medalju, trenutno je 57. na svjetskoj listi u klasi Laser Standard.
Pobjednici četvrte Diplomatske regate:
- U klasi 1 – prvo mejsto tim Celergen, drugo mjesto tim Porše
- U klasi 2 – prvo mjesto tim Volvo, drugo mjesto Montenegro Erlajns, treće mjesto CKB
- U klasi katamarana – prvo mjesto Telekom tim 2, drugo mjesto Telekom tim 1, treće mjesto tim Azmont
- Najbrži brod regate je "Nada" Oceanis 45, kojim je upravljao tim Volvo.

"Diplomatska Regata je okupila poslovne ljude i diplomatske predstavnike, te pružila svim učesnicima jedinstvenu priliku da otkriju užitke koje daje impresivni kulturni i prirodni pejzaž Bokokotorskog zaliva, jedan od najljepših krajeva Crne Gore", naglasio je ambasador Austrije Johan Frolih.

Dr Volfram Caje, iz Kluba Diplomatske regate, izrazio je ogromno zadovoljstvo što je Diplomatska regata održana četvrti put.

"Veoma sam srećan što je Klub diplomatske regate uspio da uspostavi redovan termin u kalendaru godišnjih događaja u Crnoj Gori, kojem se raduju gosti nautičari koji u njemu učestvuju i daju svoj doprinos.", istakao je Caje.

Klub diplomatske regate je osnovan 2013. godine na inicijativu bivšeg njemačkog ambasadora, Piusa Fišera, njegovih saradnika i Mladena Filipovića. Klub je otada organizovao tri vrlo uspješne jedriličarske regate koje su okupile strane investitore, predstavnike crnogorske poslovne zajednice, diplomatskog kora i politike u neformalnom sportskom okruženju. Lajt motiv događaja bio je "Politika susreće biznis".

"Zbog parlamentarnih izbora ove godine nije bilo specijalnih političkih gostiju, ali su učesnici regate bili veoma raznovrsni – diplomatski kor, predstavnici crnogorske poslovne zajednice, strani investitori, predstavnici crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, crnogorska Mornarica i još mnogi drugi. Regata je ponovo održana na spektakularnom lokalitetu – u akvatorijumu Bokokotorskog i Tivatskog zaliva. Porto Montenegro je još jednom bio logistička baza regate. DIplomatska regata promoviše Crnu Goru kao najatraktivniju turističku destinaciju na Jadranu, te jedrenje kao sport koji nije štetan za morski ekosistem u Crnoj Gori. Posebno mi je drago što dio prikupljenih sredstava u regati doniramo Jedriličarskom klubu Delfin i doprinosimo budućim uspjesima mladih članova kluba", istakao je bivši ambasador Njemačke Pius Fišer.

Sportski partner regate je Yacht Club Porto Montenegro, koji je zadužen za realizaciju regate. Sponzori 4. Diplomatske regate bili su: Telekom Crne Gore, Azmont Investment, MFIC, Luštica Development, Capital Plaza, CKB, Osmanagić Company, Zetagradnja, Stratex, Celergen, Hotel Regent i Montenegro Charter.

Regatu je organizovao Klub diplomatske regate Crne Gore sa prijateljima kluba, uz podršku Yacht Cluba Porto Montenegro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније