Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 10. 2016. 16:30 >> 16:07
3

IVP SMATRA

"Preveliki namet 60 eura za ličnu kartu"

Institut za vladavinu prava (IVP) smatra da je novo zakonsko rješenje, po kome građani kojima je odobren stalni boravak u Crnoj Gori treba da plate 60 eura za izdavanje nove lične karte, prevelik namet i suprotan Ustavu koji definiše Crnu Goru kao državu socijalne pravde.

"Postoji veliki broj građana koji u Crnoj Gori žive godinama, pa čak i decenijama, ali još uvijek nemaju crnogorsko državljanstvo, s tim da ovdje imaju poslove, porodice i cjelokupan život vezali su za Crnu Goru. Neprihvatljivo je da se takvim licima traži da za izdavanje identifikacionog dokumenta izvoje 60 eura. Primjera radi, četvoročlana porodica koja nema crnogorsko državljanstvo, a ovdje živi godinama, treba da plati 260 eura za izdavanje novih ličnih karata (240 eura za lične karte plus 20 eura za podnošenje zahtjeva), što je više od polovine prosječne zarade u Crnoj Gori", kazali su iz IVP-a.

Kako su naglasili, dok je za zamjenu lične karte potrebno 60 eura, za odobrenje nabavke oružja treba platiti duplo manje, dok za odobrenje za rukovanje vatrenim oružjem treba platiti 10 eura.

"Neshvatljivo je da je zakonodavac imao više razumijevanja za osobe koje nabavljaju ili rukuju vatrenim oružjem, nego za građane koji ne mogu da funkcionišu u Crnoj Gori bez lične karte kao identifikacionog dokumenta. Institut za vladavinu prava (IVP) se nada da će novi saziv Parlamenta pokrenuti izmjene Zakona o administrativnim taksama i smanjiti visinu takse za izdavanje novih ličnih karata za strance sa stalnim boravkom u Crnoj Gori", istakli su iz IVP-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније