Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

24. 10. 2016. 15:41 >> 15:21
6

NAKON PROTESTA DF-a

GA: Zabrinjava nekažnjivost

NVO Građanska alijansa (GA) poziva nadležne institucije, prije svega tužilaštvo, da saopšti šta su preduzeli po podnijetim prijavama o kršenju ljudskih prava tokom oktobarskih protesta Demokratskog fronta prošle godine.

"Građanska alijansa poziva nadležne institucije, prije svega tužilaštvo, da nakon godinu dana od brutalnog prebijanja građana i nezakonitog hapšenja na ulicama Podgorice konačno saopšte javnosti šta su preduzeli po podnijetim prijavama", navodi se u saopštenju. 

U toj NVO su ocijenili da posebno zabrinjava nekažnjivost i izostanak sudskih postupaka "iako su Savjet za građansku kontrolu rada policije i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdili da su u velikom broju slučajeva prekršena ljudska prava".

"Podsjećamo da su skoro svi građani koji su lišeni slobode te večeri oslobođeni odgovornosti. Među njima je bilo onih koji nijesu učestvovali na protestima, koji su uhapšeni ispred svojih kuća, starijih i bolesnih i onih koji su zadobili povrede. Istrage protiv policajaca koji su prekomjerno upotrebljavali silu i zlostavljali građane, izostale su, a na osnovu malog broja aktivnosti koje su sprovedene, može se ocijeniti da su neefikasne, spore i pristrasne, i da nijesu vodile identifikovanju počinilaca torture nad građanima", kazali su iz GA.

Smatraju da je policija, a posebno tužilaštvo, trebalo da ulože mnogo više napora i identifikuju sve policijske službenike koji su kršili ljudska prava tokom protesta i da ih procesuiraju, u skladu sa zakonom, u cilju zaštite prava građana i integriteta Uprave policije.

"Nažalost, istraga je rezultirala lišavanjem slobode samo dvojice službenika, iako je GA registrovala 25 predmeta u kojima je došlo do kršenja ljudskih prava. Ni danas, nakon godinu, nije poznato ko su huligani koji su sa fantomkama i palicama započeli nerede na ulicama niti je u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici došlo do neophodnih reformi", ističe se u saopštenju.

U GA, takođe, osuđuje zapaljivu retoriku opozicije kao i nepreuzimanje odgovornosti za lošu organizaciju protesta.

"Zbog nepokretnja odgovornosti i nepostupanja po podnijetim prijavama od strane nadležnih institucija, u Crnoj Gori i danas vlada atmosfera izuzetne političke napetosti. Stoga, još jednom pozivamo nadležne organe da o svojim rezultatima ovim povodom, već danas, informišu građane", piše u saopštenju GA.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније