Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 10. 2016. 20:58   >>  20:38 1

U HRA OCJENILI

Pristrasnost dovodi u pitanje istragu

Pristrasno gledanje kroz prste izvršiocima krivičnih djela unutar policije ozbiljno dovodi u pitanje njenu, kao i sposobnost državnog tužilaštva nadležnog za sprovođenje nezavisne istrage, da vladavinu prava obezbijede i u svim drugim slučajevima, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Kako su saopštili iz HRA, godinu od brutalne policijske torture više pripadnika policije nad Miloradom Martinovićem, prebijanja dvojice građana u ulici Miljana Vukova i povrjeđivanja urednika portala IN4S Gojka Raičevića, tužilaštvo je optužilo samo dva pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) za prebijanje Martinovića, komandanta SAJ-a Radosava Lješkovića za opstrukciju istrage i nikoga više.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da je, pored tih slučajeva koji su zabilježeni video snimcima, prijavljeno i da su pripadnici policije prebili i nekoliko drugih nenaoružanih građana koji nijesu pružali otpor, ali javnost nije obaviještena da je i zbog toga bilo ko identifikovan i optužen.

»Pristrasno gledanje kroz prste izvršiocima krivičnih djela unutar policije ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost takve policije i državnog tužilaštva nadležnog za sprovođenje nezavisne istrage da vladavinu prava obezbijede i u svim drugim slučajevima«, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, zbog očigledne opstrukcije u policiji, koja se pokazala nevoljnom i nesposobnom da identifikuje izvršioce krivičnih djela u svojim redovima, u HRA čekivali i očekuju da direktor policije, Slavko Stojanović, podnese ostavku ili da bude smijenjen.

U HRA smatraju da državno tužilaštvo nije smjelo da se preda i da se zadovolji identifikacijom samo dvije osobe zbog prebijanja Martinovića, kada je očigledno u izvršenju i pomaganju izvršiocima samo u tom slučaju učestvovalo mnogo više osoba.

Na taj način, kako su naveli, nije obezbijeđen evropski standard nezavisne i djelotvorne istrage policijske torture, što je obaveza države na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

»Ipak, optuživanje komandanta SAJ za opstrukciju istrage je značajan napredak za državno tužilaštvo Crne Gore, koje je ranije tolerisalo i pomagalo opstrukcije istraga«, ocijenili su iz HRA.

Oni su kao primjer naveli opstrukcije u slučajevima masovnog prebijanja pritvorenika u ZIKS-u 2005. godine, zlostavljanja okrivljenih u akciji ”Orlov let” 2006, policijske torture nad Aleksandrom Pejanovićem 2008. i zlostavljanja u zatvoru zatvorenika Igora Milića i Dalibora Nikezića 2009.

Iz HRA podsjećaju da je tužilaštvo zbog toga pretrpjelo izričite kritike Evropske komisije, Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja, Komiteta protiv mučenja, a u slučajevima Milić Nikezić i »Orlov let« i Evropskog suda za ljudska prava.

Prema njihovim riječima, nikada niko, ni u policiji ni u državnom tužilaštvu, nije bio pozvan na odgovornost zbog neprofesionalnog sprovođenja tih istraga.

»Imajući sve to u vidu, nadamo se da će Milorad Martinović i druge žrtve policijske torture tužiti državu, posebno zbog kršenja prava na sprovođenje djelotvorne istrage da bi tako, za dobrobit i svih ostalih građana i građanki, doveli do primjene evropskih standarda u Crnoj Gori«, kazali su iz HRA.

Ti standardi, dodaje se u saopštenju, uključuju i pozivanje na odgovornost svih državnih službenika koji u tim slučajevima nisu obezbijedili vladavinu prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније