Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Jadran [ Objavila R.B. ]

24. 10. 2016. 17:57 >> 17:36

191 POSLODAVAC

Boka: Traže 536 pripravnika

Osamnaestog oktobra počeo je četvrti krug prijavljivanja visokoškolaca za program stručnog osposobljavanja, kojeg Ministarstvo prosvjete organizuje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore. Što se tiče tri bokeljske opštine, 191 poslodavac zainteresovan je za angažman 536 pripravnika.

Prijavljivanje će trajati do 18. novembra, dok je prijavljivanje poslodavaca okončano 18. oktobra. U Crnoj Gori oglašeno je 9.165 slobodnih mjjesta, od čega 60 odsto u privatnom sektoru i 40 odsto u javnom sektoru.

Kad je riječ o tri bokeljske opštine, interesovanje poslodavaca ove godine znatno je veće u odnosu na prošlogodišnji krug, kaže direktorica hercegnovskog Biroa rada, Maja Bakrač.

“Do sada je u Herceg Novom prijavljeno 80 poslodavaca, koji su oglasili potrebu za 250 pripravnika. U Tivtu 56 poslodavaca traži 124 pripravnika, dok je za kotorsku opštinu 55 poslodavaca oglasilo potrebu za 162 pripravnika”, kazala je Bakrač.

U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je trend rasta poslodavaca i slobodnih radnih mjesta u sve tri opštine, jer je u Herceg Novom u prošloj godini 61 poslodavac oglasio slobodna radna mjesta, u Tivtu 38, a u Kotoru 46. Priliku za zaposlenjem preko ovog programa prošle godine imala su u Herceg Novom 144 visokoškolca, Tivtu 71 i Kotoru 96.

“Najviše interesovanja bilo je za društvene nauke, menadžere, pravo, u manjem broju tehničke nauke, medicinu i književnost. Za sada je interesovanje kandidata na prošlogodišnjem nivou, mada najveći broj njih obično se prijavi par dana prije isteka roka. Prijavljivanje na Biroe rada je u toku, kako bi dalje mogli da apliciraju preko portala eUprave, na koji se kandidati konačno i prijavljuju”, objasnila je Maja Bakrač.

Kao i ranije visokoškolci imaju mogućnost da izaberu sedam željenih poslodavaca kod kojih bi voljeli da se stručno osposobljavaju. Ocjena tokom studiranja je jedini i osnovni kriterijum prilikom povezivanja poslodavaca i korisnika.

Za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama mogu se prijaviti samo visokoškolci koji su završili studije obima 240 kredita u trajanju od četiri godine u skladu sa propisima.

Realizacijom Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem olakšaće se prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija kojima će odgovoriti tržištu rada. Program će pružiti smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike i doprinijeće smanjenju nezaposlenosti mladih, kazali su ranije iz Ministarstva prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније