Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 10. 2016. 20:10 >> 19:52

NOVI INSTITUCIONALNI MEHANIZAM

Konstituisan Savjet za rodnu ravnopravnost

Konstituisanjem Savjeta za rodnu ravnopravnost, čija je prva sjednica održana danas, zvanično je uspostavljen novi institucionalni mehanizam za postizanje rodne ravnopravnosti.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava je saopšteno da je Savjet, kao stručno-savjetodavno tijelo, formirano radi razmatranja pitanja sprovođenja politike rodne ravnopravnosti na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Rad Savjeta odnosiće se i na razmatranje i primjenu propisa koji se odnose na rodnu ravnopravnost i i vrednovanje tih propisa na položaj žena i muškarca“, precizirali su iz tog Vladinog resora.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, kazao je da je ostvarivanje politike jednakih mogućnosti u savremenom dobu sve veći izazov.

On je, u svojstvu predsjedavajućeg Savjetom, upoznao članove i članice sa nadležnostima tog radnog tijela i Poslovnikom o radu.

„Za razmatranje pitanja u pojedinim oblastima od značaja za rodnu ravnopravnost u okviru Savjeta formirano je osam savjetodavnih tijela, koja će detaljnije pratiti ostvarivanje i unaprjeđivanje politike jednakih mogućnosti u okviru svojih oblasti. Na današnjoj sjednici imenovani su predsjednici tih savjetodavnih tijela, odnosno odbora“, navodi se u saopštenju.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, Biljana Pejović, informisala je o sprovođenju projekta „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti IPA2014“, u okviru kojeg je započet proces evaluacije aktuelnog Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti i priprema za izradu novog strateškog dokumenta za naredni četvorogodišnji period.

„U skladu sa rezultatima evaluacije o rodnoj percepciji, senzibilizaciji, osviješćenosti, kao i analizom dosadašnjih zakonskih i strateških dokumenata, omogućiće se izrada novog Plana aktivnosti koji će biti fokusiran na setove konkretnih aktivnosti usmjerene u pravcu daljeg unaprjeđenja politike jednakih mogućnosti“, kazali su iz Ministarstva.

Podsjećaju da su u Crnoj Gori, institucionalni mehanizmi za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, uz kontakt osobe iz svih relevantnih institucija, koje su u obavezi da obavljaju poslove u vezi sa postizanjem rodne ravnopravnosti, na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Uloga žena u crnogorskom društvu značajno se mijenja, što potvrđuje i činjenica da je sve veći broj žena aktivan u političkom i javnom životu, ekonomiji, u sferi umjetnosti i kulture i kod nas u Crnoj Gori. Žene same sebi stvaraju pretpostavke za emancipaciju i podjednaku raspodjelu resursa i moći u svim segmentima života u Crnoj Gori”, kazali su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, u cilju jačanja podrške unaprjeđenju položaja žena i kvaliteta njihovog života u svim sferama i na svim nivoima, formiran je taj institucionalni mehanizam.

Navodi se da je u procesu kreiranja svih politika potrebno uključiti i ostale relevantne institucije koje rade na uspostavljanju pune rodne ravnopravnosti i predloženo da Savjet proširi sastav i uključi predstavnike/ce iz resora ekonomija, finansija, održivog razvoja i turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније