Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

25. 10. 2016. 22:22   >>  22:03 3

SARADNJA SAJMOVA KNJIGA

Širenje kulturne razmjene CG i Srbije

Potpisivanje Protokola o saradnji između podgoričkog i beogradskog sajma knjiga važan je korak u kulturnoj razmjeni između dvije države, ocijenjeno je tokom posjete ministra prosvjete, Predraga Boškovića Beogradu. On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, posjetio Međunarodni sajam knjiga u Beogradu koji je otvoren od 23. do 30. oktobra, štandove crnogorskih izlagača i prisustvovao potpisivanju Protokola o saradnji između Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Bošković je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo potpisanim Protokolom i podsjetio da je Ministarstvo prosvjete saorganizator podgoričkog Sajma.

On je rekao da su događaji tog tipa “samo potvrda da smo kao Vlada i kao Ministarstvo napravili dobar izbor i da smo pružili ruku onima koji znaju kako da na pravi način predstave knjigu u Crnoj Gori“.

„Upravo kroz saradnju ova dva sajma, mi kao Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore dobićemo priliku da svoj rad u reformi obrazovanja predstavimo ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Svakako da ćemo to nastaviti da radimo i narednih godina, a Ministarstvo prosvjete će uvijek podržavati ovakve i slične aktivnosti“, istakao je Bošković.

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice koja je saorganizator podgoričkog Sajma knjiga, Predrag Uljarević, ocijenio da potpisivanje tog Protokola predstavlja još jedan važan doprinos i dodatnu afirmaciju tradicionalno dobrih veza između crnogorskih i srpskih izdavača.

Predsjednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Zoran Avramović, je istakao značaj saradnje između dva sajma i Protokolom predviđene razmjene štandova, naglasivši kako je to važan korak u kulturnoj razmjeni između dvije zemlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstvsa, Protokol predviđa, između ostalog, da će Međunarodni beogradski sajam knjiga svake godine, tokom održavanja, obezbjeđivati poseban štand na kojem će se predstavljati Podgorički sajam knjiga, a da će Podgorički sajam obezbijediti poseban sajamski prostor za predstavljanje Međunardnog beogradskog sajma knjiga. 

“Potpisivanjem Protokola potvrđena je namjera Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja da djeluje i kao medijum kulturnog povezivanja i razmjene, promovišući crnogorsko izdavaštvo u regionu i svijetu i istovremeno pružajući kontekst i mogućnost stranim, svjetskim i regionalnim izdavačima i autorima da se predstave crnogorskoj publici”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ta tradicionalna kulturna razmjena je značajna i ako se ima u vidu da beogradski i podgorički sajmovi predstavljaju najmasovnije i naposjećenije kulturne manifestacije u zemljama održavanja.

Podsjeća se da je slične protokole podgorički Sajam knjiga sklopio i sa sajmovima knjiga u Pekingu, Puli i Sarajevu.

Bošković je, sa ambasadorom Crne Gore u Beogradu, Branislavom Mićunovićem, obišao crnogorski štand na kojem izlažu Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, CID i Nova knjiga. 

U saopštenju se kaže da se Zavod za udženike i nastavna sredstva Podgorica na sajmu u Beogradu predstavlja vanudžbeničkom literaturom, priručnicima za inkluzivno obrazovanje, udžbenicima za izborne predmete za osnovnu i srednju školu i najnovijim udžbenicima za srednje stručno obrazovanje.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se ove godine održao po 61. put, najposjećenija je regionalna manifestacija te vrste koja godišnje okuplja oko hiljadu izlagača i privlači oko 150 hiljada posjetilaca. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније