Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 06. 2013. 08:27   >>  04. 06. 2013. 12:19

O BALPOLU

Zajedno jači od kriminala

Odavno je postalo jasno da se kriminalitet ne može uspješno suzbijati bez povezivanja policija regiona, poručuju sagovornici Dnevnih novina. Kažu da je dobra ideja da Balkan dobije regionalnu policiju "Balpol" koja će se baviti suzbijanjem kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.

Evropski parlamentarac Jelko Kacin za DN kaže da treba pozdraviti sve napore koji idu ka jačanju institucionalne saradnje u regionu. Kriminolog Velimir Rakočević za DN tvrdi da je regionalna i međunarodna policijska saradnja veoma značajna, posebno kriminalističkih policija.

Organizovane kriminalne grupe su i dalje vrlo prisutne u svim zemljama zapadnog Balkana i čini se da imaju vrlo uspješnu prekograničnu saradnju, poručuje evropski parlamentarac Jelko Kacin. On tvrdi da se kriminalcima mora stati na put.

"Podrazumijeva se da se ne može postići pravi napredak u ovoj borbi bez efikasne i ustaljene saradnje policijskih organa i pravosuđa. Uzmimo samo primjer odbjeglog Darka Šarića", poručuje Kacin.

Međutim, kaže Kacin, ono što ostaje činjenica je da glavni probelm leži na domaćem terenu gdje se insitutcije države moraju pokazati nezavisnim i sposobnim da onemoguće djelovanje organizovanog kriminala.

"Nadam se da će Crna Gora uskoro otvoriti poglavlja 23 i 24 i da će pokazati pravi napredak na ovom polju time što će postići konkretne rezultate u borbi protiv visoke korupcije", zaključio je Kacin.

Kriminolog Velimir Rakočević za DN kaže da je inicijativa dobra jer je odavno postalo jasno da se kriminalitet ne može uspješno suzbijati bez povezivanja policija regiona, Evrope, svijeta.

"Kriminalci su fleksibilni u djelovanju. Zato je jedini odgovor na to udruživanje policija regiona. To je jedan od preduslova za uspješno suzbijanje kriminalčnog ispoljavanja i djelovanja. Regionalna i međunarodna policijska saradnja je veoma značajna, posebno kriminalističkih policija. Krivično djelo sa inostranim elementima ne može se otkrivati ni rasvetljavati bez razmjene podataka i zajedničkijnh kriminačlističkih istaga tih država", poručuje Rakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније