Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

28. 10. 2016. 17:44 >> 17:25

PROJEKAT

Druženje starih i mladih u Bijelom Polju

NVO Alef u saradnji sa JU "Dom starih-Bijelo Polje", JU Gimnazija " Miloje Dobrašinović" i Srednjom stručnom školom započela je realizaciju projekta ”8 mjeseci aktivizma” koji je podržala Američka ambasada u Podgorici.

Tokom projekta volonteri tih škola će se družiti sa korisnicima Doma starih i pripremati sportske, kulturne i druge programe.

“U okviru sportsko zabavnog programa “Stari znaju, mladi ljudi mogu“ planirana je izvedba pozorišne predstave, organizovanje izložbi, šahovskih turnira, takmičenja u atletici, a biće potpisan  i Protokol o saradnji, korisnika  staračkog doma I studentske I srednjoškolske omladine  te  formiran  volonterski  tim “ STAR, pametan I zdrav” od strane staračkog doma”, istakao je na konferenciji za medije organizovanoj povodom početka  aktivnosti, rukovodilac projekta Rafet Mulić.

”Stanarima doma, kojih ima 150, fali druženje sa osobama van  ustanove, posebno mladima, zato je najavljeni projekat veoma važan  za njih, pogotovo što  će se okosnica dešavanja  projekta  organizovati  u ovoj ustanovi”, kazala je Marijana Piper psihološkinja u Domu za stare u Bijelom Polju.

Prema njenim riječima  cilj projekta je da se podigne  svijest zajednice o potrebama članova zajednice trećeg doba, kao i njihovo podizanje svijesti o potrebi  za ličnim i kolektivnim aktivizmom u cilju  povećanja kvaliteta života I položaja  pripadnika trećeg doba.

“Volonterska sekcija  gimnazije “Miloje Dobrašinović”  će dati zanačajan doprinos realizaciji projekta.  Kolegama iz  Srednje stručne škole  koji  debitiju sa volonterskim aktivnostima pomoći  će svojim znanjem I iskustvom  i time  doprinijeti   kvalitetu  projekta. Gimnazijski volonteri  iza sebe imaju  mnoge realizovane aktivnosti , neke od njih dale su  korisno iskustvo za realizaciju najvljenog projekta, kao što je onaj  u Dnevnom centru “Oaza” u  kojem su volonteri  zajednički  sa tamošnjim korisnicima  stvarali I bavili se različitim kreativnim tehnikama  te organizovali  priredbe povodom međunarodnog dana volontera, koje su kasnije  igrali u vise ovdašnjih  škola”,  saopštila je asistentica na projektu prof. Vesna Asanović .

Ona je istakla značaj  volonterizma za  učenike  koji pozitivno utiče na njihov razvoj.

“Volontiranje osnažuje  pojedinca, uči  ga odgovornosti, izgrađuje osjećaj solidarnosti I potstiče na društveni  aktivizam. Sistem vaspitanja I obrazovanja igra važnu ulogu  u promovisanju vrijednosti volonterstva, a neophodno  je da škole preuzimaju aktivnu ulogu u potsticanju I razvoju školskog volontiranja. Školsko volontiranje predstavlja concept u kojem škole, kao obrazovne institucije , mogu promovisati, potsticati I organizovati  volonterski rad”, kazala je Asanović.

Sve aktivnosti  biće pod budnim okom organizatora, a javnosti će biti prezentovane putem medija, istakao je asistent na projektu Radoman Čečović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније