Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 06. 2013. 13:57 >> 13:57
2

NEPROFESIONALNO

MSS: Mediji u kampanji bili pristrasni

Mediji u Crnoj Gori su, u predizbornoj kampanji bili otvoreno opredjeljeni za jednog od kandidata, vodeći ponekad otvorenu kampanju, dok u aferi Snimak nije bilo zlopotrebe novinarskog Kodeksa, ocijenio je Medijski savjet za samoregulaciju.

Izvršni direktor MSS-a Ranko Vujović je, predstavljajući šesti Izvještaj o radu crnogorskih medija od 1. marta do 15 maja, kazao da ga je obilježio politički i medijski buran period, kojim su obuhvaćeni predsjednički izbori, i afere Snimak i Ivanišević.

 

,,Kada je riječ o predsjedničkim izborima, MSS napominje da su mediji u Crnoj Gori bili otvoreno opredjeljeni za jednog ili drugog kandidata, vodeći, u pojedinim slučajevima otvorenu medijsku kampaju'', rekao je Vujović.

On je objasnio da je izvještajem obuhvatićena i afera vezana za bivšeg predsjednika Senata Državne revizorske institucije Miroslava Ivaniševića.

»Što se tiče afere Ivanišević, MSS je mišljenja da je ona na žalost prilično pomjerila granice dobrog ukusa u javnom jeziku u Crnoj Gori, te da smo za posljedicu imalli potpunu »tabloidizaciju« nekih medija, koji pretenduju da budu ozbiljna politička glasila«, kazao je on.

Vujović je rekao da je, u vezi sa aferom Snimak, list Dan objavio u više navrata transkripte snimaka sa sjednica visokih partijskih tijela Demokratske partije socijalista koji, kako tvrde u tom dnevniku, pokazuju način na koji funkcioniše vlast u Crnoj Gori, kroz korišćenje državnih resursa u partijske svrhe.

»MSS može da konstatuje da navodi štampe, odnosno vjerodostojnost prenesenih transkipata nijesu dovedeni u pitanje niti demantovani od osoba koja su pominjana u toj aferi i da nije bilo zlopotrebe Kodeksa«, naveo je Vujović.

Član MSS Gordana Borović kazala je da su, kada je u pitanju afera Ivanišević, u tom tijelu konstatovali da je o njoj, prvi put u istoriji crnogorskog novinarstva, na eksplicitan način izvještavano o aspektima javne ili političke ličnosti.

Ona je rekla da su u MSS postavili pitanje, analizirajući tu aferu, da li je zaista interes javnosti da zna sve intimne detalje objavljene povodom tog slučaja, i konstatovali da je prekršeno pravilo osam Kodeksa novinara Crne Gore, koji se tiče privatnog aspekta te priče.
Borović je kazala da je afera Ivanišević bila povod za seriju tekstova koji su objavljeni u Danu, koji su redovno bili redakcijska senzacija tog dana.

 

»MSS smatra da se u pomenutim tekstovima »Sakrio račune u Švajcarskoj, prijavio lažnu imovinu i švercovao kredit od 70 hiljada EUR, i »Ima stan u Rimu, račun u Luganu, trošio pet hiljada EUR u jednom danu«, nije ispoštovano pravilo druge strane niti presunkcije nevinosti«, pojasnila je Borović.

Član MSS Miodrag Bubreško kazao je da se na portalu Vijesti komentari čitalaca administriraju nakon što se objave, nakon dužeg ili kraćeg isteka vremena.

,,Tako da su, kao i do sad zabilježeni komentari čitalaca značili zloupotrebu slobode izražavanja, vriječđanje ličnosti uz upotrebu i uličarskog žargona i psovki, neprimjerene kvalifikacije, neprovjerene informacije'', istakao je on.

Bubreško je naveo primjer teksta »Sirija: Napad Izraela je objava rata«, od 5. maja koji je objavljen na portalu Vijesti, ispod koga su objavljena tri komentara u kojima se poriče Holokaust, i koji sadrže elemente nacizma i antiseminizma, zbog kojeg ge Jevrejska zajednica u Crnoj Gori zatražila javno izvinjenje tog medija.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније