Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

07. 11. 2016. 15:17 >> 14:56

SLUŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

HN: Spremni da odgovore svim zahtjevima

Herceg Novi ima jednu od najopremljenijih Službi zaštite i spasavanja u državi, koja je spremna i sposobna da odgovori svim zahtjevima koji se pred nju postave, kazao je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Andrija Radman na današnjoj konferenciji za novinare.

“Lokalna samouprava je prepoznala da je ovo jedna od ključnih službi kojoj treba posvetiti posebnu pažnu, da ulaganje u ovu Službu nikako ne može biti ni preveliko ni potpuno iscrpljeno, jer je potrebno u kontinuitetu ovu Službu dizati na jedan veći nivo jer u datom momentu svi od te Službe zavisimo, a ukoliko oni zakažu, štete se ne mogu mjeriti materijalnim vrijednostima”, rekao je Radman.

Načelnik Službe Aleksandar Škobalj istakao je da su značajna ulaganja u opremu, ljudstvo i obuku, te brojne preventivne akcije odmah pokazali dobre rezultate, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

“U 2015. smo imali 10 šumskih požara, dok u 2016. samo tri, zapaljenih kontejnera i deponija lani 39, a ove godine 21 slučaj”, kazao Škobalj.

Ove godine Služba zaštite i spasavanja nije imala niti jednu intervenciju u slučaju poplava, a jedina su Služba u Crnoj Gori koja od kraja 2015. godine posjeduje tim za spašavanje iz nepristupačnih  terena. 

Takođe, od od maja ove godine su i u pilot projektu spasavanja na moru, u saradnji sa firmom “Emergensea”.

“Ovaj korak je višestruko važan za jedno turističko mjesto na moru,  radi spasavanja u slučaju nezgoda na brodovima, za potrebe Hitne pomoći, kao i za transport vatrogasaca-spasilaca do Luštice u slučaju potrebe”, ocijenio je Škobalj.

Herceg Novi jedini u Crnoj Gori ima plan zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa, a izrađeni su i planovi zaštite i spasavanja u slučaju požara i poplava. U realizaciji je i plan za slučaj klizišta i odrona.

Bolji uslovi za rad i modernizacija Službe

Značajno su poboljšani uslovi rada vatrogasaca-spasilaca od priznavanja većeg beneficiranog radnog staža do modernizacije opreme koju koriste, istaknuto je na konferenciji za medije.

Nabavljen je “tetra” sistem koji omogućava najbolju komunikaciju sa srodnim službama u slučaju potrebe.

“Herceg Novi je jedan od prvih u Crnoj Gori napravio osnove za takozvanu radio-mrežu za opasnosti, te pokrio cijelu teritoriju opštine sistemom radioamaterske veze koju koriste i planinari, radioamateri, lovci…”, objasnio je Radman, i napomenuo da je u zaleđu grada postavljen novi repetitor, što omogućava jači radio signal na tom području.

Sapštio je da su modernizovana dva stara vozila koja su bila van funkcije, te da je kupljeno novo malo navalno vatrogasno vozilo, za kojim je i ranije bilo potrebe.

“Uloženo je u kupovinu ljetnje i zimske radne unifrome, interventne uniforme za brzo reagovanje, opreme za poplave, za tehničke intervencije i saobraćajne udese, za hvatanje zmija i gmizavaca, a rekonstuisana je i unutrašnjost Vatrogasnog doma u Meljinama”, kazao je Škobalj.

Kupljene su uniforme i oprema i za pripadnike Planinarskog kluba “Subra”, koji su neprocjenjiva pomoć u akcijama spasavanja na nepristupačnim terenima.

“Formirano je vatrogasno odjeljenje u mjestu Mrkovi na Luštici i ovo je prvi put da je tokom cijele godine stacionirano vozilo na tom poluostrvu, što značajno unapređuje zaštitu građana tog dijela opštine”, istakao je Škobalj.

On je dodao da je inicirana saradnja u regionu sa vatrogasnim jedinicama i službama zaštite iz Kotora, Tivta, Dubrovnika i Trebinja...

Nastaviti sa ulaganjima

Škobalj je saopštio da je plan je da se nastavi stalno ulaganje u Službu zaštite i spasavanja u tehničkom i operativnom smislu.

Kako je kazao, planirano je jačanje službe spasavanja na moru, dalja usavršavanja službenika, kupovina dodatne opreme za gašenje požara na otvorenom, rekonstrukcija spoljnjeg dijela Vatrogasnog doma, tkao i stalna edukacija mladih kroz saradnju sa vrtićima i školama.

“Nastavlja se i saradnja sa kolegama iz drugih gradova. Prepoznato je da u Boki ne postoji plovilo koji ima sistem za gašenje požara na plovilima, a što je veoma značajno ako se uzmu u obzir brojni projekti koji se realizuju u zalivu”, kazao je Škobalj i dodaao da se pregovara da ona bude realizovana kroz zajednički projekat Herceg Novog, Kotora i Tivta. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније