Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 02. 2013. 16:33   >>  16:32

POTREBNA TOPLIFIKACIJA

SO Pljevlja: Prioritet zaštita životne sredine

Na sjednici Skupštine opštine Pljevlja, koja je nastavak ranije prekinutog zasjedanja, najviše riječi bilo je o životnoj sredini u toj opštini, kao i o budućem statusu Akademskog centra, odnosno studijskog programa mehaničke obrade drveta, Mašinskog fakulteta iz Podgorice.

Prošlog petka sjednica je nakon devet sati prekinuta, a raspravljalo se o ekološkoj situaciji u gradu u periodu 2008 – 2012.

Danas je na red došlo usvajanje zaključaka koje je u međuvremenu pripremila radna grupa. Ukupno ih je tri i svi su usvojeni skoro jednoglasno. SO Pljevlja će zahtijevati da državni i organi lokalne uprave, dosljedno poštuju i primjenjuju sve propise iz oblasti zaštite životne sredine, kako za privredne subjekte u opštini tako i građane koji je narušavaju.

Istovremeno, uradiće se katastar zagađivača, a Opštini je naloženo da sa Rudnikom uglja i Termoelektranom, do kraja maja ove godine, utvrdi stručne i finansijske obaveze na izradi monitoringa životne sredine.

Zbog alarmantnog stanja u opštini, kako se navodi, Skupština opštine od Vlade Crne Gore zahtijeva što hitnije donošenje Operativnog programa zaštite životne sredine, uz primjenu svih mjera, posebno onih koji će se odnositi na toplifikaciju grada.

Na sjednici se raspravljalo i o tome da li je Pljevljima potreban Akademski centar, odnosno fakultet. Nakon što su odbornici završili politička prepucavanja, prešlo se na usvajanje takođe tri zaključka, koji će u perpektivi, možda, dati odgovor na pomenuto pitanje. Dogovoreno je da se raspiše javni oglas za organizovanje novih studijskih programa, uz ravnopravno učešće državnog univerziteta i ostalih fakulteta, da se obezbijedi ravnopravan status Akademskog centra u Pljevljima sa ostalim u Crnoj Gori, koji se odnosi se na troškove, kao i da se sa Ministarstvom odbrane nastave razgovori oko prostora u pljevaljskoj kasarni gdje je smješten Akademski centar.  

 

Saša Bezarević, Radio Crne Gore


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније