Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

08. 11. 2016. 08:05 >> 07:54
10

MEDENICA ISTAKLA

Sudije spremne i za slučajeve terorizma

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica kazala je da sudije ne smiju biti zatečene novom teškom ili neobičnom optužnicom za bilo kakva događanja koja imaju kvalifikaciju krivičnog djela, dakle ni kada se radi o terorizmu.

 

Govoreći za Dnevne novine o dokazima koje je državno tužilaštvo otkrilo vezano za pripremu terorističkog napada, Medenica ističe da ne bi da govori o predmetu dok se ne podigne optužnica.

“Biću oprezna jer mi profesionalizam i sudska etika nalažu da ne govorim o predmetu dok se ne uobliči u optužnicu, pa i tada sa puno opreza. Ali, mogu vam reći sljedeće, sudovi i sudije ne smiju biti zatečeni novom teškom ili neobičnom optužnicom za bilo kakva događanja koja imaju kvalifikaciju krivičnog djela. Oni moraju biti spremni i nema bojazni u kvalitet sudske odluke u bilo kojoj krivično-pravnoj stvari uobličenoj u dobru optužnicu. Sudije odlučuju o životima, slobodama, pravima, obavezama i imovini građana i pravnih lica i uvijek će raditi svoju časnu sudijsku obavezu, na način da građani prepoznaju da su kroz sudske odluke u cjelosti zaštićeni”, rekla je Medenica u intervjuu za DN.

Ona navodi da na istom zadatku moraju biti svi - i policija, specijalni timovi, bezbjednosne službe, državni tužioci i na kraju sudije, jer samo tako možemo biti puni garant pravne sigurnosti građana.

“Način na koji su reagovale naše bezbjednosne službe, policija, posebno Specijalni državni tužilac, zaslužuje svaku pohvalu i uliva sigurnost građanima. Onako kako stvari sada izgledaju, u Crnoj Gori je spriječena tragedija. Ovi događaji, kao i oni koji su im prethodili, poput hakerskih napada, pokazali su da kao država, moramo osmišljavati i obogaćivati buduće mjere zaštite i raditi na edukaciji i usavršavanju svih koji treba da osiguraju bezbjednost svakog našeg građanina”, navodi između ostalog Medenica.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније