Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Jadran [ Objavila R.B. ]

11. 11. 2016. 20:08 >> 19:46

"NA ILINICI

H. Novi: Obilježen Dan primirija

Polaganjem vijenaca na spomenik francuskim vojnicima poginulim u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj 1806. godine na Ilinici, kao i podsjećanjem na 11. novembar, obilježen je Dan primirja. Francuska ambasadorka u Crnoj Gori, Kristin Tudik i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Dragan Janković odali su poštu poginulim vojnicima uz sjećanje na sve borce pale tokom Velikog rata.

Prema riječima Jankovića, istorija ovih krajeva je bila jako burna, posebno krajem 18. i početkom 19. vijeka, tako da se pred spomenikom na Ilinici, na neki način, odaje počast svim poginulima u ono vrijeme.

"Istorija je posebno dobra kada na osnovu nje gradimo prijateljstva i takve odnose koji nam omogućavaju da sarađujemo i nalazimo rješenja za sve druge probleme. Poslije toliko godina obilježavanja 11. novembra na ovom mjestu, nastavljamo i produbljujemo naše prijateljstvo, uzimajući iz istorije sve ono za šta možemo reći da je njena dobra strana i nadam se da ćemo nastaviti da upravo u tom duhu sarađujemo i dalje", kazao je Janković.

Tudik je napomenula da današnji dan nije samo Dan primirja, već i svih onih koji su umrli za Francusku.

"Ovakve ceremonije su dobra prilika da se ukaže priznanje nacije prema onima koji su umrli za Francusku, za one koji su pali za vrijeme i nakon Velikog rata, a naročito da se ukaže poštovanje onima koji su nedavno izgubili živote u vršenju misija i operacija u inostranstvu, naglasila je Tudik.

Ceremoniji je prisustvovao i francuski poslanik i predstavnik Francuza iz centralne Evrope, Pjer Iv Lbornj. On je napomenuo da se 11. novembar ne smije zaboraviti, jer podsjeća na prošlost, ali istovremeno govori o budućnosti.

"Današnji dan nam govori kakvi bi trebalo da budemo i kako da se ponašamo u budućnosti, kako kao građani Francuske, tako i svijeta. Ja ne želim da se zaborave oni koji su pali daleko od svoje zemlje i čiji se grobovi nalaze daleko od mjesta gde su živjeli", kazao je Lbornj.

Prvi savjetnik Ambasade Žan Žak Forte, kao i članovi nevladine organizacije “Avenir” takođe su prisutvovali ceremonji polagana vijenaca. Iz “Avenira” su istakli da se prijateljstvo i saradnja konstantno razvijaju, uz podsjećanje da je sam cilj postojanja tog udruženja u Herceg Noovm razvijanje odnosa sa Francuskom.

Pred ovaj datum, konzervator Goran Skrobanović iz Gradskog muzeja „Mirko Komnenović“  je restaurirao spomenik palim borcima, po nalogu Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi i Ambasade Francuske.Postavljena je i nova informativna tabla.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније