Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

12. 11. 2016. 16:24 >> 16:12
2

BOLJI USLOVI

Radio klub "Cetinje" dobio nove prostorije

Radio klub "Cetinje", najstarija crnogorska organizacija radio-amatera i ljubitelja modernih tehnologija, danas je nakon duže pauze započeo rad iz novih prostorija, koje je u čast dana Prijestonice, 13. novembra, otvorio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

"Savez radio-amatera Crne Gore je ovu godinu posvetio obezbijeđivanju prostora za rad vojih klubova u više gradova i njihovom opremanju, a posebno raduje činjenica da su lokalne uprave svuda izašle u susret i obezbijedile prostorije ali i najavile dalju podršku u opremanju i realizaciji programskih aktivnosti", saopšteno je iz Radio kluba "Cetinje".

Najavljeno je da će u toku zimskog raspusta biti organizovan seminar za obuku novih radio-amaterskih operatora za cetinjske srednjoškolce i studente, a za maj iduće godine, povodom 70 godina radio-amaterizma u Crnoj Gori, planiran je veliki zbor radio-amatera sa brojnim gostima iz inostranstva, a biće organizovano i veliko regionalno takmičenje mladih radio-goniometrista na terenima na Ivanovim Koritima.

Radio klub "Cetnje" je osnovan 1947. godine kao jedan od prvih u posleratnoj Jugoslaviji, a osnovali su ga vezisti državnih organa i tada malobrojni elektro inžinjeri i tehničari. Opremu kluba su činile prepravljene radio stanice zaplijenjene od okupatora kao i nešto samogradnji od djelova istih.

U to vrijeme je u opticaju bila ideja da Cetinje bude centar buduće jugoslovenske elektronske industrije ali to se nije ostvarilo nego se proizvodnja radio aparata a kasnije televizora , rentgen aparata i ostalog preselila u Niš dok je na Cetinju ostala proizvodnja hladnjaka . Dok je ta ideja bila aktuelna u Crnu Goru se doselilo i nekoliko vrhunskih elektro inžinjera koji su tu i ostali i bili okosnica rada cetinjskog a godinu kasnije i radio kluba "Podgorica" i dali su veliki doprinos formiranju Saveza radio-amatera Crne Gore, 18. juna 1950.

Osnovna misija kluba je bila, kao i danas, okupljanje mladih oko programa vezanih za nauku i nove tehnologije, posebno iz oblasti telekomunkacija i elektronike, a kasnije i informatike da bi danas bili aktuelni programi satelitskih i digitalnih telekomunikacija, robotike, mikro-procesorske i mikro-kontrolerske elektronike a u pripremi su i programi radio-astronomije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније