Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

13. 11. 2016. 10:36 >> 11:32
31

DAN OSLOBOĐENJA CT

"Istrajnost predaka iznjedrila 13. novembar"

Polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu i kod Vlaške crkve, na Cetinju je jutros počeo program obilježavanja 13. novembra, Dana oslobođenja grada.

"Od oslobođenja crnogorskog prijestonog grada u Drugom svjetskom ratu protekle su 72 godine, a sa jutrošnjih skupova poručeno je kako djelo heroja i dalje živi u najznačajnijim paragrafima istorije", saopšteno je iz Prijestonice.

Vijence na spomen-kosturnicu položili su gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Jovan Martinović i predsjednik Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović.

Bogdanović je kazao da oslobodioci Cetinja nijesu svojim djelom obilježili tek jedno vrijeme, već su izgradili trajan svjetionik što i dalje obasjava put pokoljenjima.

"Poput zavjeta i inspiracije, poput motiva i putokaza, sa tog svjetionika potiče sjaj slobode, uz zalog generacijama da je očuvaju. U toj priči, međutim, sve potiče od njih, naših predaka, što su svojm srcem, hrabrošću i životima osvojili slobodu, u vrijeme kada je nju najteže bilo osvajati. Njihova je istrajnost, snaga i volja iznjedrila trinaesti novembar, kao simbol i kao izvorište sa kojeg će poteći sve što je sticano i stvarano u slobodi", naglasio je Bogdanović

Cetinje, kako je dodao, i ovog 13. novembra potvrđuje da pamti i poštuje, da je zahvalno i da svoju inspiraciju i dalje crpi iz djela onih koje istorija pamti kao ispravne i hrabre, ponosne i velike – kao osvajače slobode.

Povodom Dana Prijestonice, u podne u Vladinom domu će se održati svečana sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje, kojoj će prisustvovati i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније