Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

13. 11. 2016. 16:43 >> 16:21

CETINJE

Lokalna vlast uspješno radila u interesu građana

Gradska uprava Cetinja u proteklih pet godina, zahvaljujući intenzivnoj međunarodnoj saradnji, obezbijedila je tačno 18 miliona eura za projekte koji su već realizovani, ili će biti u narednim mjesecima, što govori da je lokalna vlast bila uspješna i radila u interesu građana, kazao je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović na svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice.

Bogdanović je podsjetio na projekat pet miliona vrijednog turističkog kompleksa "Krstac" na Njegušima, rekomnstrukciju "Košute", adaptaciju Cetinjske pećine.

"A kada već govorim o privredi, ne želim izostaviti ni nastavak realizacije jedne sjajne zamisli vrijedne 15 miliona eura u mjestu Građani, ali ni činjenicu da smo između dva Dana grada, na samom ulazu u Cetinje, otvorili još jedan komercijalni objekat", istakao je on.

Gradonačenik Prijestonice je kazao da je u projektu vriejdnom četiri miliona eura rekonstruisana kanalizaciona mreža, kao i da su milioni eura uloženi u rekonstrukcije saobraćajnica.

"Posebno me raduje što smo nastavili i sa rješavanjem stambenog pitanja naših sugrađana. Ne tako davno, otvorili smo zgradu solidarnosti, a potom i zgradu za prosvjetne radnike. A već u skoroj budućnosti, slijedi gradnja stambenih višespratnica za penzionere i socijalno ugrožene, za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, za zdravstvene radnike, policiju i zaposlene u lokalnoj upravi. Mi smo uslove za početak već stvorili – i time samo potvrdili koliko nam je važno da iz godine u godinu rješavamo stambene problem cetinjskih porodica", naglasio je Bogdanović.

On je poručio i je gradska uprava, u saradnji sa Turskom, obezbijedila 4,2 miliona eura za gradnju Fakulteta dramskih umjetnosti na Univerzitetskom kompleksu.

"onačno je u potpunosti opremljena i autobuska stanica, o kojoj je govoreno decenijama, a koja je juče stavljena u funkciju. U pogledu ruralnog razvoja – radili smo na seoskim vodovodima i putevima, kao ključnim temeljima za bolji život na selu. U Rijeci Crnojevića izgradili smo 100.000 eura vrijedan novi vodovod, gdje smo obnovili jednu stambenu zgradu, u kojoj od ljetos imamo i dva komercijalna objekta. Gradimo još tri vodovoda u Riječkoj nahiji. Uz snažnu podršku Vlade Crne Gore i Direkcije za saobraćaj, ka Njegušima imamo veliku rekonstrukciju saobraćajnice, vrijednu 10 miliona eura. U Katunskoj nahiji smo ulagali u puteve – nedavno je otvoren pravac od Markovine do Lastve, a u toku su radovi u još niz sela", objasnio je Bogdanović.

Najavio je i radove na još  jednom ulazu u grad iz pravca magistralnog puta Cetinje – Budva, gdje če u potpunosti biti rekonstruisana sadašnja Belvederska ulica.

"Radovi će biti vrijedni milion eura. Tokom naredne godine, isto ćemo uraditi i u Mojkovačkoj ulici, na potezu od novog komercijalnog centra, pa sve do Bajica. Oekuje nas raspisivanje tendera za gradnju novog fudbalskog stadiona, da smo završili prvi tenderski postupak za gradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, ali i da naredne godine stavljamo tačku na problem ponora u Donjem polju", kazao je gradonačelnik.

"Odgovorni i konstruktivni"

Predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović naglasio je kako je 13. novembar poseban datum, jer je Cetinje od svog osnivanja bilo „centar crnogorske države, kameni prijesto crnogorske slobode, kulture i misli“.

"Funkcionisanje i saradnja svih političkih subjekata i odborničkih klubova u gradskom parlamentu bilo je primjer političke korektnosti i parlamentarizma. No, to je i naša obaveza – jer upravo ovdje jesu i korijeni crnogorskog parlamentarizma. U periodu koji slijedi, odgovornim pristupom i iniciranjem konstruktivnih prijedloga daćemo značajan doprinos kreiranju politike na lokalnom nivou, uz spremnost i odlučnost da kao odgovoran gradski parlament donosimo prave i blagovremene odluke u interesu našeg grada i sugrađana", istakao je on.

Martinović je kazao da očekuje da će novi saziv Skupštine Crne Gore potvrditi afirmaciju Cetinja kao sjedišta važnih državnih institucija i osnažiti položaj tog grada kroz usvajanje novog Zakona o Prijestonici.

Dodijeljene nagrade "Trinaesti novembar"

Ove godine, dobitnici nagrade "Trinaesti novembar" su akademik Đorđije Borozan, publicista i književnik Borislav Cimeša i Udruženje penzionera Cetinja.

Kako je obrazložio predsjednik Žirija za dodjelu Nagrade „Trinaesti novembar“  Milutin Vukić, akademik Đorđije Borozan priznanje je zavrijedio dugogodišnjim istaknutim profesorskim i radom u oblasti nauke, publikovanjem značajnih naučnih studija i posebnih izdanja.

Borislav Cimeša Nagradu je dobio za rad u oblasti književnosti, publicistike, novinarstva i izdavačke djelatnosti. Udruženje penzionera Cetinja upravo proteklih dana, uz angažman Prijestonice Cetinje, obezbijedilo je sve preduslove za gradnju stambene zgrade za penzionere, pri čemu je riječ o organizaciji sa najmasovnijim članstvom u našem gradu.

Nagrade najboljim studentima

Bogdanović je dodijelio  tradicionalne nagrade gradske uprave najboljim studentima sa tri cetinjske akademije. Najbolja studentkinja Muzičke akademije je Eden Sekulović, ispred Fakulteta dramskih umjetnosti nagrada je pripala Vanji Jovićević, dok je najbolji student Fakulteta likovnih umjetnosti Marko Ivanović.

Dobitnica Eden Sekulovića je istakla kako značajno priznanje grada predstavlja izuzetan podsticaj studentima cetinjskih akademija, pritom zahvalivši što grad, iz godine u godinu,na taj ali i druge načine podržava rad studenata cetinjskih visokoobrazovnih institucija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније