Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Sjekloća Blagojević, TVCG

15. 11. 2016. 21:16 >> 20:53

INTEGRACIJA ROMA

Diskriminacija najizraženija pri zapošljavanju

U Crnoj Gori je diskriminacija prema romima naročito izražena prilikom zapošljavanja, jer postoje brojne predrasude, saopšteno je na debati na Fakultetu politickih nauka organizovanoj povodom predstavljanja projekta nevladine organizacije ”Mladi Romi”. Kako je saopšteno, najveći napredak ostvaren je u obrazovanju Roma, a najveći problemi i dalje su loši stambeni uslovi i zapošljavanje.

Student Serđo Maftijari smatra da je diskriminacija prema Romima itekako prisutna u Crnoj Gori. To je, kako kaže, naročito izraženo prilikom zapošljavanja.

"Bez obzira kakve kvalifikacije, koja znanja i vještine posjedujete, uvijek će drugi imati prednosti u odnosu na pripadnika romske populacije", kaže Maftijari.

Direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha, kaže da i Izvještaj Evropske komisije o napretku pokazuje da su Romi u našem društvu diskriminisani.

Da bi se umanjile predrasude o Romima ta NVO pokrenula je projekat koji finansira Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

"Imamo istraživanje nevladinih organizacija koje pokazuju da postoje predrasude prema romskoj zajednici i da praktično svaki drugi stanovnik ne želi da ima pripadnika romske poluacije za komšiju", ističe Jaha.

Upoznavanje mladih ljudi sa problemima romske populacije cilj je debate održane na Fakultetu Političkih nauka.

"Prava na zapošljavanje, politička prava, kao i prava na život generalno kao osnovno ljudsko pravo, nijesu omogućena Romima. Dolazimo do jasnog zaključka da Rimu u Crnoj Gori jesu zaista diskriminisani", naglasio je student FPN-a, Bogdan Lukić.

Jovan Pavlović, takođe student FPN-a, kazao je da Romi iaju stimulacije kao nijedan manina u Crnoj Gori.

"Skoro se uveo crnogorsko-romski rječnik, imamo besplatne knjige, besplatne prevoze, stimulacije raznih vrsta", kazao je Pavlović.

Konstatovano je da je najveći napredak ostvaren u obrazovanju Roma, a najveći problemi i dalje su loši stambeni uslovi i zapošljavanje. Debate u okviru projekta “Pobijedi svoju predrasudu” biće održane na Fakultetu političkih nauka, Pravnom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније