Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ivana Šebek, TVCG [ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2016. 16:34 >> 07:51

USTAVNI SUD

Objavljuju odluke jer imaju dugoročan značaj

Odluke Ustavnog suda se objavljuju jer imaju dugoročni značaj, rečeno je prilikom predstavljanja publikacije "Godišnjak ustavnog prava", koji su izdali Ustavni sud Crne Gore i njemačka Fondacija za međunarodno pravo (IRZ).

Predsjednica Ustavnog suda, Desanka Lopičić, kazala je da su Ustav i ustavno pravo temelj društva, a zbog toga je publikacija “Godišnjak ustavnog prava” važan putokaz i sadržajan pravni tekst.

"Kao uporište prava i pravde, Ustav obezbjeđuje sigurnost i stabilnost u državi, njen identitet, ali i njenu individualnost. Ustav se mora poštovati jer je jedini čuvar naših sloboda. Ustav Crne Gore sadrži širok katalog ljudskih prava i sloboda, kojim je projektovan željeni tip društva, po uzoru na zapadne demokratije", kazala je Lopičić.

Publikacija je sadržajna i praksa Ustavnog suda Crne Gore važna je smjernica nosiocima pravosudnih funkcija, kao i presude stranih krovnih sudskih instanci.

"Koncept godišnjaka je takav da kao korjen imamo uvjek tekstove sa konferencija koje smo odradili sa raznim Ustavnim sudovima i regionalno odradili", naveo je rukovodilac projekta IRZ fondacije Stefan Pirner.

Predstavljanje publikacije bila je prilika da se popriča o uporednim iskustvima, pa je predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine govorio o mehanizmima te instance za deblokadu skupštine.

"Dolazilo se, nerijetko, u oba entiteta i na državnom nivou, u blokadu donošenja zakona. Ustavni sud ima nadležnost da otkloni tu blokadu. Tu se radi o onom pitanju vitalnog, nacionlanog interesa", istakao je predsjednik Ustavnog suda BiH, Mirsad Ceman.

Za ambasadu Njemačke saradnja visokih institucija te zemlje sa crnogorskim sudovima je dragocjena.

"Njemačka Fondacija za međunarodno pravo konstantno i sadržajno sarađuje sa Ustavnim sudom Crne Gore. Odluke ustavnog suda se obajvljuju jer imaju dugoročni značaj i dobro je da njemačka fondacija u tome pomaže", naglasio je zamjenik amabasadora Njemačke u Crnoj Gori, Uwe Meerkotter.

Publikacija “Godišnjak ustavnog prava”, prvi je u nizu budućih koji ce redovno izdavati Ustavni sud i njemačka Fondacija za međunarodno pravo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније