Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ljilja Brnović, TVCG

16. 11. 2016. 20:00 >> 19:40

ZA DJECU

Aplikacija za prijavljivanje 'online' nasilja

Djeca uzrasta od 9 do 11 godina dobila su aplikaciju 'Net prijatelji', kako bi naučila da bezbjedno koriste internet. Aplikacija je dio kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore pod nazivom "Zaustavimo online nasilje".

 

Putem pametnog telefona gotovo 80 odsto djece uzrasta od 9 do 11 godina ima pristup internetu, ali i najslabije vještine. Čak polovina je izjavila da se ne osjeća bezbjedno i da ne zna šta da radi ako se neko prema njima ponaša neprimjereno. Zato je tu za njih nova aplikacija 'Net prijatelji'.

"Ova aplikacija sadrži edukativnu igricu koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju spriječe i prijave nasilje na internetu. Svrha je da se podigne svijest djece uzrasta od 9 do 11 godina kao i njihovih roditelja kako da odgovorno i pametno koriste internet i zaštite se od svih vidova online nasilja", pojasnio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.

UNICEF je imao za partenera i MUP Crne Gore koji je u proteklih godinu u akciji "Posmatrač" obišao pet lokacija i zaplijenio pet personalnih računara.

Akcija je imala preventivni, a ne samo represvini karakter, i dalje traje.

"Svako dijete treba da nauči da koristi internet bezbjedno i odgovorno i obaveza je svih institucija i samog društva da doprinesu da djeca postanu sposobna da aktivno učestvuju u digitalnom društvu 21. vijeka" kazao je Miloš Vukčević iz MUP-a Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније