Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 11. 2016. 19:24 >> 19:02
1

SJUTRA OTVARANJE

Njemačko groblje podsjeća na važnost mira

Ratno groblje, na kom su pokopani posmrtni ostaci 64 njemačka vojnika, biće otvoreno sjutra, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u Podgorici, i poručeno da ono ne služi veličanju ratnih događaja, već kao podsjećanje na važnost mira i razumijevanja.

Njemačko ratno groblje, kako je najavljeno, biće otvoreno u sklopu Vazduhoplovne vojne baze „Golubovci“.

Iz Ambasade je ocijenjeno da diskusije koje je taj projekat izazvao tokom svoje realizacije, pokazuju u kojoj mjeri je i dalje teško nositi se sa zaostavštinom evropske istorije i koje rane i danas otvara Drugi svjetski rat.

„Rat, u kojem su učestvovali i na ovom groblju sahranjeni, bio je sa izrazitom okrutnošću usmjeren protiv civilnog stanovništva koje je patilo zbog mnogobrojnih ratnih zločina“, kaže se u saopštenju.

Narodni savez za brigu i staranje o njemačkim ratnim grobovima, koji je izgradio to groblje i koji brine o dodatna 832 ratna groblja van Njemačke, je, kako je saopšteno iz Ambasade, svjestan te činjenice.

„Upravo iz ovog razloga Savez ulaže velike napore da približi činjenicu da groblje ne služi veličanju ratnih događaja, već kao podsjećanje koliko su važni mir i razumijevanje. Pri tom se ne želi relativizirati krivica Njemačke, niti se pokušava reinterpretirati evropska istorija“, kaže se u saopštenju.

Umjesto toga, navode iz Ambasade, groblje služi kao mjesto počinka i učenja o pomirenju.

„Ova poruka će takođe biti naglašena na ceremoniji otvaranja“, saopšteno je iz Ambasade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније