Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 11. 2016. 18:55 >> 18:33

OTVARANJE U APRILU

Nikšić i Užice razvijaju savjetovališta za porodicu

Centri za socijalni rad Nikšić i Užice počeli su, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje, da realizuju projekat savjetovališta za brak “Zajedno za naše porodice”, čija je vrijednost 200 hiljada eura.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Evropskom Komisijom.

Kako je saopšteno na današnjoj prezentaciji u Nikšiću, realizacija projekta trajaće 18 mjeseci, a ciljne grupe biće porodice sa poremećenim porodičnim odnosima, roditelji koji žele da unaprijede svoje roditeljske i profesionalne kapacitete, mladi sa problemima u ponašanju i svi drugi kojima takve usluge budu potrebne.

U Nikšiću je planirano da savjetovalište za brak i porodicu bude otvoreno u prigradskom naselju Duklo u okviru prostorija Dnevnog boravka za stare, koje bi trebalo početi da radi u aprilu naredne godine

U savjetovalištu će četiri dana sedmično biti angažovana četiri savjetodavca iz različite porodične problematike.

Predsjednica Skupštine Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, kazala je da “današnje vrijeme pred nas postavlja sve brojnije izazove koji traže brze i primjenjive odgovore, ali se moramo vraćati porodici i njenom osnaživanju”.

“Započeti projekat Savjetovališta za porodicu koji danas promovišemo, jedan je od onih koji naizgled malim koracima korača u pravcu velikog i značajnog cilja, osnaživanje porodice kao temeljne ćelije društva”, ocijenila je Nikčević.

Direktor Centra za socijalni rad za Nikšić, Šavnik i Plužine, Ivan Mitrović, kazao je da drugi put dobijaju sredstva iz Programa prekogranične i međunacionalne saradnje Srbije i Crne Gore.

Mitrović je istakao višestruki značaj projekta razvoja savjetovališta za brak i porodicu, koji se realizuje prvi put u okviru IPA programa, a čije se aktivnosti usmjeravaju na očuvanje i njegovanje svega onoga što porodica sama po sebi predstavlja.

“Pred nama je dugo očekivani projekat koji je potreban svakoj savremenoj lokalnoj samoupravi kakvoj teži Nikšić. Ovim i svim drugim projektima ispunjavamo preporuke iz Strategije razvoja sistema socijalne i dječije zaštite i činimo sve da dobijemo modernu i reformisanu službu u lokalnoj zajednici”, rekao je Mitrović.

Predstavnik Centra za socijalni rad Užica, Marko Sinđić, ukazao je da je u toj Opštini Savjetovalište za porodicu funkcioniše od 2010. godine i finansira se iz gradskog budžeta, i dodao da je ono model podrške zajednice onima koji se nađu u stanju socijalnog rizika.

“Korisnička grupa koja su usluge namijenjene veoma je široko definisana, a četiri radnika u Savjetovalištu angažovana su godišnje na oko 160 slučajeva. Usluge sada želimo podići na veći nivo, jer imamo pokazatelje da dosadašnje ne mogu adekvatno odgovoriti na potrebe novih korisničkih grupa”, naveo je Sinđić.

Šefica za prekogranične programe u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Irena Bošković, kazala je da su u okviru trećeg poziva, u kome je i razvoj Savjetovališta za brak i porodicu, imali ugovorenih pet projekata ukupne vrijednosti 1,3 miliona EUR.

“Zadovoljstvo je što je u pitanju projekat koji se bavi socijalnom zaštitom koji će negdje doprijeti obezbjeđenju kvaliteta života porodice i pojedinca, naročito ranjivih kategorija društva”, rekla je Bošković.

Ona je podsjetila da je od 2007. do 2013. godine podneseno 297 projekata ukupne vrijednosti 7,4 miliona EUR, i saopštila da će za naredni period od 2014. do 2020. godine biti obezbijeđeno 8, 4 miliona EUR za zajedničke projekte sa Srbijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније