Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Maša Mališić Ljumović

28. 11. 2016. 12:57   >>  29. 11. 2016. 09:10 6

VOJVODIĆ PORUČIO

Uspješan Javni servis mjera slobode društva

Uspješan, finansijski održiv i profesionalan Javni servis mjera je slobode i emancipacije crnogorskog društva, kazao je generalni direktor Radio Televizije Crne Gore Rade Vojvodić prilikom dodjele godišnjih nagrada zaposlenima RTCG.

“Isto važi i za budućnost u kojoj Javni servis želimo da vidimo kao moderan, digitalizovan, profesionalan sistem koji je tehnički i kadrovski osposobljen da pošalje razumljivu, objektivnu i djelotvornu poruku”, poručio je Vojvodić povodom jubileja 72 godine Radija i 52 godine Televizije Crne Gore.  

On je istakao da je do 2015. RTCG finansijski jedva preživljavala, dok je prethodne godine uspjela da izađe “na zelenu granu”. Deficit budžeta prevaziđen je povećanjem javnih prihoda, tako da je RTCG, nakon dužeg perioda, ušla u fazu stabilizacije i dobiti. Nedostatak finansijskih sredstava riješen je sredinom ove godine usvajanjem Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

“Novi model finansiranja koji predviđa izdvajanje 0,3 odsto iz društvenog bruto-proizvoda, dobra je osnova ne samo za održivo i stabilno funkcionisanje Javnog servisa, već i za njegov dalji razvoj, kroz modernizaciju kapaciteta i programskih sadržaja” istakao je generalni director Javnog servisa Crne Gore.

Ipak, Vojvodić upozorava da dug od 3,5 miliona eura prema Radio-difuznom centru, prijeti da anulira dosadašnje rezultate u dijelu finansijske konsolidacije.

“Na tom će primjeru, usuđujem se kazati, država polagati ispit pred građanima i javnošću odgovarajući na pitanje šta joj i koliko znači Javni servis. Tim prije što je dug nastao politikantskom odlukom – promjenom zakona preko noći. Čak je i Ustavni sud zakonske odredbe koje su generisale dug proglasio neustavnim, ali se pravno dejstvo te odluke odnosi samo na budućnost, tako da će nastalim dugom Radio-televizija, praktično, platiti neažurnost institucija”, istakao je Vojvodić.

On kaže da je noviju istoriju Crne Gore najlakše čitati kroz istoriju Radio-televizje - nigdje se kao na njenom primjeru ne očituju uzleti, ali i istorijska posrnuća. Takođe, ostvareni zavidni finansijski i programski rezultati, kaže on, nas obavezuju da još ambicioznije reformisemo našu kuću, podižuci kvalitet i kreativnost u funkcionisanju svih djelova našeg složenog sistema, primjenjujuci najveće demokratske i profesionalne standarde.

“Uvjeren sam, da ce to biti najbolji i učinkovit doprinos Evroatlanskom pregnuću Crne Gore i kulturoloskom i civilizacijskom emancipovanju našeg društva na prosperitetnom putu u bolju buducnost - kojim se nezadrživo kreće Crna Gora. U svemu tome, dragocjena i nezamjenjiva je misija Radio Televizije Crne Gore. Zato i nagrade koje danas dijelimo poslenicima ove kuće imaju posebnu težinu”, zaključio je Vojvodić.

Nagrade otišle u prave ruke

Novinar Portala RTCG Igor Pejović dobitnik je godišnje nagrade za mladog novinara Radio Televizije Crne Gore. 

Nagrada za životno djelo pripala je Zorici Kumburović (RCG) i Milanu Šćekiću (TVCG). Bojan Popović je nagrađen za produkcijsko ostvarenje, ,,Husein Bato Dukaj”. Godišnja novinarska nagrada Radija CG  uručena je  Đoki Dukaju, a Televizije CG  Jeleni Otašević.

Za produkcijska snimanja nagrađen je Ivan Sekulić, a za tehničko-tehnološka zanimanja  Milijanka Kasalica. Specijalno priznanje za doprinos kvalitetu programa  RTCG dobila je  Lidija Nikčević, a za posebne zasluge i izuzetan doprinos afirmaciji  RTCG  Goran Pajović,  Pavle Radonjić i Goran Bukilić.

Aleksandra Sjekloća Blagojević, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније