Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

29. 11. 2016. 12:16 >> 11:52
1

PROIZVOĐAČI ZADOVOLJNi

Kišovito ljeto dalo dobro povrće

Ljeto sa puno kiše išlo je na ruku bjelopoljskim povrtarima, pa su uspjeli da ostvare dobar kvalitet povrća. Potražnju za njihovim proizvodima pratile su i stabilne cijene, na koje su računali i u vremenu sadnje.

Proizvođači kupusa zadovoljni su rodom, ali i prodajom. "Dobro je što vreće sa glavicama iz njive idu direktno kupcu umjesto u podrume, gdje bi im prodaja bila neizvjesna", ocjenjuje Ešref Salković iz bjelopoljskog sela Podkrajaci.

On je na parceli od blizu hektra zasadio kupus tokom jula, primijenio potrebne agrotehničke mjere a u plastenike neophodno navodnjavanje pa je u ovim jesenjim danima zadovoljan onim što je ubrao.

“Ovogodišnji rod je odličan, kupus je kvalitetan, kao i druge sorte koje gajim na imanju - prvenstveno kukuruz i paprika. Kao i svake godine sa sinom i ostalim članovima porodice prozveli smo bijeli, šareni i crveni kupus. Radi se o domaćim sortama koje kupci najčešće traže. Ubrali smo preko 50 t kupusa i sve smo uglavnom prodali “, kazao je Ešref.

Raduje ga kaže, što je i ove jeseni zadržao stare mušterije koje su zadovoljne robom.

Najbolju saradnju ima sa kupcima iz Mojkovca i Berana sa kojima dugogodišnju saradnju a nerijetko se nađe sa svojim proizvodima ina podgoričkoj pijaci. Dugogodišne bavljenje povrtarstvom donijelo je i neprocjenivo iskustvo kada je riječ o proizvodnji kupusa. “Za kvalitet glavica veoma je bitan rasad koji mora biti zdrav, kao i zemljište.

"Uz neophodnu zaštitu od štetočina i navodnjavanje kvalitet je gotovo zagarantovan”, kazao je Ešref.

Ovo je vrijeme kada značajan broj domaćinstava kisjeli kupus bez kojeg su zimski dani skoro nezamislivi. Ešref tvrdi da i za tu vrstu proizvodnje postoje razni recepti, koji je od njih najbolji teško je reći jer, kako kaže, ukusi su različiti pa se prema njima i pravi receptura. Ovih dana slijedi duboko oranje kako bi njiva bila spremna za proljećnu sjetvu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније