Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

29. 11. 2016. 22:41   >>  22:17

NA NACIONALNOM NIVOU

Potrebna jasna percepcija volonterizma

Na nacionalnom nivou potrebna je jasna percepcija volonterizma, koja pravi otklon od stereotipa i predrasuda, poručeno je na obilježavanju 20 godina rada Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid.

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je, povodom obilježavanja 20 godina rada organizacije, deset godina od uspostavljanja Godišnje nagrade za volonterizam i povodom 20 godina postojanja Evropskog volonterskog servisa (EVS), koji je dio programa za mlade Evropske komisije, pod nazivom „Erasmus+, Mladi u akciji“, organizovala panel diskusiju.

"Zaključci do kojih se došlo tokom panel diskusije su izrada strategije u odnosu na postojeći strateški dokument, ukidanje normi u Zakonu o radu kojima se prepoznaje „volonterski rad“, ukidanje Zakona o volonterskom radu, kao i davanje nadležnosti nad volonterizmom Ministarstvu javne uprave“, saopšteno je iz Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid.

Na panel diskusiji „20 godina Evropskog volonterskog servisa – razvojna investicija za mlade“ je, u cilju unapređenja stanja za razvoj volonterizma i prepoznavanja vrijednosti volontiranja u Crnoj Gori, istaknuto da je volonterizam aktivna participacija građana.

"A ne rad, aktivnost bez naknade koja podrazumijeva ulaganje znanja, vremena, truda, dobre volje i doprinosi razvoju zajednice, kao i da je potrebna jasna percepcija volonterizma na nacionalnom nivou koja pravi otklon od stereotipa i predrasuda“, kaže se u saopštenju.

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid od 2000. godine radi na razvoju politika volontiranja, promociji volonterizma, prepoznavanju njegovih vrijednosti, izgradnji podsticajnog pravnog i društvenog okvira za njegov bolji razvoj u Crnoj Gori i obezbjeđivanju različitih volonterskih servisa, koji, saopšteno je, podstiču zapošljavanje mladih, neformalno obrazovanje, mobilnost i interkulturalno učenje.

"Mladi ljudi kroz volonterski angažman u institucijama i organizacijama civilnog sektora imaju priliku da unaprijede svoje znanje i vještine i na taj način steknu praktično znanje i meke vještine, koje im omogućavaju konkurentnost na trzištu rada i olakšava im proces do pronalaženja radnog angažmana“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid od 2006. godine je Kontakt tačka za Program Erasmus+ Mladi u akciji, u okviru kojeg djeluje Evropski volonterski servis, program koji dopušta mladoj osobi da otkrije novu kulturu i novi jezik kroz volonterske aktivnosti van zemlje porijekla.

"EVS je iskustvo obrazovnog karaktera. Ono razvija stav opšteg aktivnog građanstva tako što stranom državljaninu u jednoj zemlji dopušta da učestvuje u njenom svakodnevnom životu, radeći i dijeleći obaveze njenih građana. EVS omogućava mladoj osobi da stekne nova znanja, ali i da upozna samog sebe“, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније