Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

30. 11. 2016. 13:57 >> 13:35
2

NVO PODNIJELE

Ustavna žalba zbog zabrane "Šetnje ponosa"

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) je podnijela ustavnu žalbu protiv presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je potvrđena odluka Uprave policije i MUP-a o privremenoj zabrani "Akademske šetnje ponosa" u Nikšiću, u septembru prošle godine.

Ustavnom žalbom, podnešenom za NVO LGBT Forum Progres i NVO Hiperion, se tvrdi da je Vrhovni sud povrijedio pravo na slobodu okupljanja i zabranu diskriminacije, odnosno jednakost pred zakonom, pripadnicima NVO LGBT Forum Progres i Hiperion, suprotno Ustavu Crne Gore, Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda i Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima.

Iz HRA, LGBT Foruma Progres i NVO Hiperion podsjećaju da su LGBT Forum Progres i Hiperion, kao organizacije koje se bave zaštitom i promocijom prava i sloboda LGBTIQ osoba, u julu 2015. podnijeli prijavu policiji za održavanje mirnog okupljanja “Akademska šetnja ponosa” 18. septembra 2015. godine u Nikšiću.

"Odlučujući po prijavi, načelnik Centra bezbjednosti Nikšić donio je rješenje o privremenoj zabrani šetnje, jer je procijenjeno da ona predstavlja veliki bezbjednosni rizik. Ovo rješenje je potvrdio MUP, Upravni sud je zatim odbio tužbu organizatora, a Vrhovni sud potvrdio presudu Upravnog suda. Šetnja do danas nije održana, iako su njeni organizatori u prijavi izrazili spremnost na dogovor sa policijom i oko datuma i mjesta održavanja mirnog okupljanj", navodi se u zajedničkom saopštenju te tri NVO.

Ističu da u rješenjima o zabrani skupa i Uprave policije i MUP-a, koje su prihvatili sudovi, nijesu dati uvjerljivi razlozi za stav o navodno visokom bezbjednosnom riziku planiranog događaja.

"Posebno ni u rješenju ni u sudskim presudama nije obrazloženo zašto policija na takav rizik nije bila u stanju da odgovori, kao što je, na primjer, odgovorila dva puta u Podgorici i jednom u Budvi, obezbjeđujući povorke ponosa", kaže se u saopštenju.

Iz NVO podjećaju da je Uprava policije zabranila održavanje šetnje ponosa u Nikšiću, a istog dana dozvolila skup Jugoslovenskoj komunističkoj partiji, "čiji su pripadnici, kao i pripadnici navijačkih grupa, prijetili pripadnicima NVO LGBT Forum Progres i Hiperion".

"Pored očigledne diskriminacije organizatora zabranjene šetnje, posebno zabrinjava i to što policija zbog prijetnji nasiljem nije podnijela ni jednu krivičnu prijavu, već je rješenje našla u zabrani mirnog okupljanja potencijalnih žrtava tog nasilja. Očekujemo da Ustavni sud primjeni standarde iz prakse Evropskog suda za ljudska prava na koje su HRA, LGBT Forum Progres i Hiperion u prethodnom postupku bezuspješno ukazivali MUP-u i sudovima, i da usvajanjem žalbe pokaže da je Crna Gora dužna da obezbjedi pravo na mirno okupljanje i onim ljudima sa čijim se stavovima ne slažu svi, a posebno grupe nasilnika", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније